pastitsada garidas anoigma
clock icon
60'

Γαρίδες «παστιτσάδα»

Υλικά

  • Μερίδες: 3-4
  • 250 γρ. ζυμαρικά μπουκατίνι
  • 12 γαρίδες Νο 2
  • 40 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. σπετσιερικό
  • 1 γεμάτη κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
  • 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα μπούκοβο καυτερό
  • λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

H παστιτσάδα είναι ένα κοκκινιστό με κόκορα και χοντρό μακαρόνι με το εμβληματικό μπαχαρικό της Κέρκυρας, το σπετσιερικό (σπετσιέρης = φαρμακοποιός). Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών με βασικά υλικά την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και την πάπρικα.

Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι να κοχλάσει για να βράσουμε τα μπουκατίνι. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις γαρίδες, κρατάμε τα κεφάλια και κόβουμε την ψίχα στα 3. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα (ή γουόκ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κεφάλια από τις γαρίδες και το σκόρδο,ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να ξανθύνει.

Ρίχνουμε το σπετσιερικό και τον πελτέ, τον οποίο καίμε ελαφρώς ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κρασί, και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και το μπούκοβο. Περιμένουμε να εξατμιστούν λίγο τα υγρά της και ρίχνουμε 300 ml νερό. Δίνουμε μια βράση για 4΄-5΄ με κλειστό το καπάκι και κλείνουμε το μάτι.

Βράζουμε τα μπουκατίνι για 8΄, δηλαδή αλ ντέντε. Αφαιρούμε τα κεφάλια γαρίδων από τη σάλτσα, πιέζοντάς τα να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε κρατώντας λίγο νερό από το νερό που έβρασαν.

Γυρίζουμε τη σάλτσα και τα ζυμαρικά στη μεγάλη κατσαρόλα κρατώντας 4 κουτ. σούπας σάλτσας στο κατσαρολάκι. Βράζουμε μέχρι να χυλώσει η σάλτσα, χρησιμοποιώντας λίγο νερό από το βράσιμο - αν χρειαστεί. Στο μεταξύ ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στη σάλτσα που κρατήσαμε στο κατσαρολάκι, και προσθέτουμε την ψίχα της γαρίδας. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει η γαρίδα. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιατέλα και από πάνω τις γαρίδες. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και μαϊντανό.

Styling: Κ. Λυκουρέση -Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφίες:STUDIOM

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι να κοχλάσει για να βράσουμε τα μπουκατίνι. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις γαρίδες, κρατάμε τα κεφάλια και κόβουμε την ψίχα στα 3. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα (ή γουόκ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κεφάλια από τις γαρίδες και το σκόρδο,ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να ξανθύνει.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το σπετσιερικό και τον πελτέ, τον οποίο καίμε ελαφρώς ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κρασί, και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και το μπούκοβο. Περιμένουμε να εξατμιστούν λίγο τα υγρά της και ρίχνουμε 300 ml νερό. Δίνουμε μια βράση για 4΄-5΄ με κλειστό το καπάκι και κλείνουμε το μάτι.

Βήμα 3

Βράζουμε τα μπουκατίνι για 8΄, δηλαδή αλ ντέντε. Αφαιρούμε τα κεφάλια γαρίδων από τη σάλτσα, πιέζοντάς τα να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε κρατώντας λίγο νερό από το νερό που έβρασαν.

Βήμα 4

Γυρίζουμε τη σάλτσα και τα ζυμαρικά στη μεγάλη κατσαρόλα κρατώντας 4 κουτ. σούπας σάλτσας στο κατσαρολάκι. Βράζουμε μέχρι να χυλώσει η σάλτσα, χρησιμοποιώντας λίγο νερό από το βράσιμο - αν χρειαστεί. Στο μεταξύ ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στη σάλτσα που κρατήσαμε στο κατσαρολάκι, και προσθέτουμε την ψίχα της γαρίδας. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει η γαρίδα. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιατέλα και από πάνω τις γαρίδες. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και μαϊντανό.

Styling: Κ. Λυκουρέση -Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφίες:STUDIOM