GARIDES-POSE-ME-AROMA-MASTIXAS-ANOIGMA
clock icon
40'

Γαρίδες ποσέ με άρωμα μαστίχας

Υλικά

  • 24 γαρίδες Νο 2
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα λιωμένη σε λίγο βούτυρο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό, αρετσίνωτο
  • 1 ποτήρι του κρασιού ξίδι λευκό
  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • 150γρ. βούτυρο φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα πολύ νόστιμο και αρωματικό μεζεδάκι για να συνοδεύσετε το ούζο σας, με το άρωμα της μαστίχας “παίζει” με το γλυκάνισο. Συνοδεύετε με πατάτες σοτέ και φετούλες αβοκάντο.

Πλένετε και καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη. Με οδοντογλυφίδα ή καρφίτσα αφαιρείτε το εντεράκι της πλάτης. Τις αλατοπιπερώνετε, τις βάζετε σε βαθύ τηγάνι με τόσο νερό που να τις μισοσκεπάζει και τις βράζετε μαζί με τον χυμό λεμονιού σε δυνατή φωτιά για 5-7 λεπτά. Τις στραγγίζετε από το ζουμί τους και τις διατηρείτε ζεστές.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε τα κρεμμύδια με 1 ποτήρι νερό, το κρασί και το ξίδι μέχρι να ελαττωθεί το ζουμί και να μείνει το ένα τέταρτο της ποσότητας.
Το περνάτε από λεπτό σουρωτήρι ή το λιώνετε με ραβδομπλέντερ. Το βάζετε σε μπεν μαρί και ρίχνετε τη λιωμένη μαστίχα και το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και την ανακατεύετε ζωηρά με την κρέμα γάλακτος.
Αν δεν σερβίρετε άμεσα, διατηρείτε τη σάλτσα στο ψυγείο (πριν προσθέσετε την κρέμα γάλακτος). Μισή ώρα πριν σερβίρετε, την αφήνετε εκτός ψυγείου να πάρει θερμοκρασία δωματίου και μετά την ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Ιωάννα Σταμούλου

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη. Με οδοντογλυφίδα ή καρφίτσα αφαιρείτε το εντεράκι της πλάτης. Τις αλατοπιπερώνετε, τις βάζετε σε βαθύ τηγάνι με τόσο νερό που να τις μισοσκεπάζει και τις βράζετε μαζί με τον χυμό λεμονιού σε δυνατή φωτιά για 5-7 λεπτά. Τις στραγγίζετε από το ζουμί τους και τις διατηρείτε ζεστές.

Βήμα 2

Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε τα κρεμμύδια με 1 ποτήρι νερό, το κρασί και το ξίδι μέχρι να ελαττωθεί το ζουμί και να μείνει το ένα τέταρτο της ποσότητας.

Βήμα 3

Το περνάτε από λεπτό σουρωτήρι ή το λιώνετε με ραβδομπλέντερ. Το βάζετε σε μπεν μαρί και ρίχνετε τη λιωμένη μαστίχα και το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και την ανακατεύετε ζωηρά με την κρέμα γάλακτος.

Βήμα 4

Αν δεν σερβίρετε άμεσα, διατηρείτε τη σάλτσα στο ψυγείο (πριν προσθέσετε την κρέμα γάλακτος). Μισή ώρα πριν σερβίρετε, την αφήνετε εκτός ψυγείου να πάρει θερμοκρασία δωματίου και μετά την ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Ιωάννα Σταμούλου