garides saganaki_anoigma

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τις γαρίδες και τη σάλτσα ντομάτας

  • 4 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
  • 16 γαρίδες μεγάλες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 500 γρ. ντομάτες φρέσκιες
  • 30 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • 300 ml ζωμό γαρίδας
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. φέτα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τον ζωμό γαρίδας

  • τα κελύφη από τις γαρίδες
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 300 ml ζωμό κότας έτοιμο
  • 500 ml καυτό νερό

Μαγειρεύουμε γαρίδες σαγανάκι και έχουμε έτοιμο στο τραπέζι μας τον απόλυτο καλοκαιρινό μεζέ.

Ζωμός γαρίδας: Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος, ουρά και κεφάλι. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το μαύρο έντερο από τη ράχη τους και τις βάζουμε σε μπολ. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στο ψυγείο.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μαζί με τα κελύφη από τις γαρίδες τα τσιγαρίζουμε για 5΄. Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 40΄ μέχρι να συμπυκνωθεί ο ζωμός. Τον σουρώνουμε, πιέζοντας με μια σπάτουλα τα κελύφη να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Θα χρειαστούμε 2 φλιτζάνια ζωμό, περίπου 450 ml.

Σάλτσα ντομάτας: Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να κάνουν μια κρούστα. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε την ντομάτα και το κρασί ή το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, τον ζωμό γαρίδας και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να συμπυκνωθεί σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20΄.

Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα μέσα στη σάλτσα. Αφήνουμε για 5΄ με κλεισμένο το καπάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε και τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφίες: STUDIOM

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζωμός γαρίδας: Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος, ουρά και κεφάλι. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το μαύρο έντερο από τη ράχη τους και τις βάζουμε σε μπολ. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στο ψυγείο.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μαζί με τα κελύφη από τις γαρίδες τα τσιγαρίζουμε για 5΄. Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 40΄ μέχρι να συμπυκνωθεί ο ζωμός. Τον σουρώνουμε, πιέζοντας με μια σπάτουλα τα κελύφη να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Θα χρειαστούμε 2 φλιτζάνια ζωμό, περίπου 450 ml.

Βήμα 2

Σάλτσα ντομάτας: Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να κάνουν μια κρούστα. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Βήμα 3

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε την ντομάτα και το κρασί ή το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, τον ζωμό γαρίδας και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να συμπυκνωθεί σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20΄.

Βήμα 4

Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα μέσα στη σάλτσα. Αφήνουμε για 5΄ με κλεισμένο το καπάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε και τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφίες: STUDIOM