garidomakaronada vakiaros mikri

Υλικά

    Για τη σάλτσα μπισκ

  • 15-16 γαρίδες, τα κελύφη
  • 45 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 180 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα 8
  • 2 καρότα, χοντροκομμένα
  • 30 γρ. πελτέ τομάτας
  • 15 γρ. αλεύρι
  • 120 ml ούζο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 γρ. κόκκους πιπεριού
  • 1250 ml κρύο νερό
  • Για τη γαριδομακαρονάδα

  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • την ψίχα από τις 15-16 γαρίδες
  • 45 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 τομάτες χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένες
  • άνηθο για το γαρνίρισμα, ψιλοκομμένο

Και μόνο η πλουσιοπάροχη σάλτσα του Λάμπρου Βακιάρου είναι αρκετή για να βάλει αυτή τη συνταγή για γαριδομακαρονάδα στις καλύτερες. Αν έχετε χρόνο δοκιμάστε να ψήσετε τα κελύφη από τις γαρίδες πριν στο φούρνο. Άλλο επίπεδο!

Για τη σάλτσα μπισκ: Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία (8-9). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κελύφη και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ σκούρο χρώμα. (Για τέλειο αποτέλεσμα ψήνουμε τις γαρίδες απλωμένες σε ένα ταψί στους 150 βαθμούς στον αέρα για 40 – 50 λεπτά. Στη συνέχεια ξεκινάμε το 1ο βήμα).
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλο 1 – 2 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο). Βάζουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε ελαφρώς, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια το ούζο. Μόλις πάρει μια βράση αφήνουμε το ούζο σχεδόν να εξατμιστεί και τέλος βάζουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το νερό. Μόλις πάρει μια βράση ξαφρίζουμε την επιφάνεια της κατσαρόλας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και βράζουμε για 1 ώρα με ανοιχτό καπάκι ανακατεύοντας σταδιακά. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι και κρατάμε τη σάλτσα.
Για τη γαριδομακαρονάδα: Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα (ιδανικά αυτή που κάναμε τη σάλτσα) σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 4 – 5 λεπτά. Παράλληλα καθαρίζουμε τις γαρίδες από το ‘εντεράκι’ και τις κόβουμε στα 3 κομμάτια. Γεμίζουμε μια δεύτερη κατσαρόλα με νερό για να βράσουμε τα ζυμαρικά, 1 – 2 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά. Στη συνέχεια, τις ψιλοκομμένες τομάτες και τη σάλτσα και δίνουμε μία βράση. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή. Μεταφέρουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στη σάλτσα και βράζουμε για 1 λεπτό επιπλέον. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σάλτσα μπισκ: Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία (8-9). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κελύφη και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ σκούρο χρώμα. (Για τέλειο αποτέλεσμα ψήνουμε τις γαρίδες απλωμένες σε ένα ταψί στους 150 βαθμούς στον αέρα για 40 – 50 λεπτά. Στη συνέχεια ξεκινάμε το 1ο βήμα).

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλο 1 – 2 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο). Βάζουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε ελαφρώς, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια το ούζο. Μόλις πάρει μια βράση αφήνουμε το ούζο σχεδόν να εξατμιστεί και τέλος βάζουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το νερό. Μόλις πάρει μια βράση ξαφρίζουμε την επιφάνεια της κατσαρόλας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και βράζουμε για 1 ώρα με ανοιχτό καπάκι ανακατεύοντας σταδιακά. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι και κρατάμε τη σάλτσα.

Βήμα 3

Για τη γαριδομακαρονάδα: Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα (ιδανικά αυτή που κάναμε τη σάλτσα) σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 4 – 5 λεπτά. Παράλληλα καθαρίζουμε τις γαρίδες από το ‘εντεράκι’ και τις κόβουμε στα 3 κομμάτια. Γεμίζουμε μια δεύτερη κατσαρόλα με νερό για να βράσουμε τα ζυμαρικά, 1 – 2 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία.

Βήμα 4

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά. Στη συνέχεια, τις ψιλοκομμένες τομάτες και τη σάλτσα και δίνουμε μία βράση. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή. Μεταφέρουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στη σάλτσα και βράζουμε για 1 λεπτό επιπλέον. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο.