MIKRI-garidosoupa
clock icon
1:5'

Γαριδόσουπα με λαχανικά

Υλικά

  • 1.500γρ. μικρές γαρίδες, με τα κελύφη τους
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο (μόνο το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους, χοντροσπασμένους
  • 1 σφηνάκι μπράντι
  • 1.500 ml λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • 1 φινόκιο, σε μικρούς κύβους
  • 1 γλυκοπατάτα, σε μικρούς κύβους
  • 1 καρότο σε μικρούς κύβους
  • 150ml λευκό κρασί
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια πεντανόστιμη σούπα με γαρίδες που θα απολαύσετε μια καθημερινή αλλά σερβίρεται και ως ορεκτικό σε επίσημα τραπεζώματα.

Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη, και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα μαχαιράκι χαράζετε προσεκτικά κατά μήκος της ράχης κάθε γαρίδας και αφαιρείτε το εντεράκι. Κρατάτε τις γαρίδες σε ένα μπολ.
Βάζετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, τα κρεμμυδάκια, το πράσο, το σέλερι, τον κουρκουμά και τους μαραθόσπορους και σοτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Πιέζετε με ένα πρες πουρέ για να λιώσουν τα κεφάλια και να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνετε με το μπράντι και 1 λεπτό μετά προσθέτετε ζωμό λαχανικών. Βράζετε για 15 λεπτά. Σουρώνετε τον ζωμό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνετε το φινόκιο, τη γλυκοπατάτα και το καρότο. Αλατοπιπέρωνετε και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε μέσα τον σουρωμένο καυτό ζωμό.
Βράζετε τη σούπα για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτετε τις γαρίδες κομμένες σε μικρά κομμάτια και βράζετε για 3 λεπτά ακόμα.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη, και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα μαχαιράκι χαράζετε προσεκτικά κατά μήκος της ράχης κάθε γαρίδας και αφαιρείτε το εντεράκι. Κρατάτε τις γαρίδες σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Βάζετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, τα κρεμμυδάκια, το πράσο, το σέλερι, τον κουρκουμά και τους μαραθόσπορους και σοτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Πιέζετε με ένα πρες πουρέ για να λιώσουν τα κεφάλια και να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνετε με το μπράντι και 1 λεπτό μετά προσθέτετε ζωμό λαχανικών. Βράζετε για 15 λεπτά. Σουρώνετε τον ζωμό.

Βήμα 3

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνετε το φινόκιο, τη γλυκοπατάτα και το καρότο. Αλατοπιπέρωνετε και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε μέσα τον σουρωμένο καυτό ζωμό.

Βήμα 4

Βράζετε τη σούπα για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτετε τις γαρίδες κομμένες σε μικρά κομμάτια και βράζετε για 3 λεπτά ακόμα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση