PEMPTH-GAYROKEFTEDES

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρο
  • 2 ντοµάτες µέτριες σφιχτές, ώριµες, ψιλοκοµµένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωµένο
  • ξύσµα από 1 λεµόνι ή µοσχολέµονο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκοµµένο
  • 6-7 κρεµµυδάκια φρέσκα, ψιλοκοµµένα (µαζί και το τρυφερό πράσινο µέρος)
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 3-4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 αβγό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
  • αλάτι, πιπέρι

Οι κεφτέδες, με όποιο υλικό και να φτιαχτούν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο καθημερινό ή και το κυριακάτικο τραπέζι. Τα φρέσκα μυρωδικά δεν τους λείπουν ποτέ ενώ όταν τους δοκιμάσετε με ψάρι όπως εδώ, ίσως και να τους προτιμήσετε από αυτούς με το κρέας.

Πλένετε και καθαρίζετε το γαύρο από τα εντόσθια, το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά. Ψιλοκόβετε το φιλεταρισµένο γαύρο µε κοφτερό µαχαίρι µέχρι να γίνει σαν κιµάς. Προσοχή, µην τον πολτοποιήσετε στο µπλέντερ.
Ύστερα τον ανακατεύετε µε τα αρωµατικά, τις ντοµάτες, το σκόρδο, το ξύσµα του λεµονιού, τη ρίγανη, τα κρεµµυδάκια και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε το αβγό µε το αλεύρι και το προσθέτετε κι αυτό στο µίγµα. Ύστερα το αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά.
Κατόπιν ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι και τηγανίζετε τους γαυροκεφτέδες σας κουταλιά κουταλιά. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τους αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρετε µαζί µε πικρά χόρτα χωρίς καθυστέρηση γιατί όταν κρυώσουν δεν είναι πια τραγανοί.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και καθαρίζετε το γαύρο από τα εντόσθια, το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά. Ψιλοκόβετε το φιλεταρισµένο γαύρο µε κοφτερό µαχαίρι µέχρι να γίνει σαν κιµάς. Προσοχή, µην τον πολτοποιήσετε στο µπλέντερ.

Βήμα 2

Ύστερα τον ανακατεύετε µε τα αρωµατικά, τις ντοµάτες, το σκόρδο, το ξύσµα του λεµονιού, τη ρίγανη, τα κρεµµυδάκια και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε το αβγό µε το αλεύρι και το προσθέτετε κι αυτό στο µίγµα. Ύστερα το αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά.

Βήμα 3

Κατόπιν ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι και τηγανίζετε τους γαυροκεφτέδες σας κουταλιά κουταλιά. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τους αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρετε µαζί µε πικρά χόρτα χωρίς καθυστέρηση γιατί όταν κρυώσουν δεν είναι πια τραγανοί.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή