GEMISH-ME-KRASI-MOSXATO-KASTANA

clock icon
55'

Γέμιση για γαλοπούλα με κρασί Μοσχάτο, κάστανα και κουκουνάρια

Υλικά

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • 250γρ. κεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50γρ. ελαιόλαδο
  • 50ml πελτέ ντομάτας
  • 100ml κρασί Μοσχάτο γλυκό
  • 300ml ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • 150γρ. κάστανα ψιλοκομμένα
  • 80γρ. σταφίδες
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Η γέμιση της γαλοπούλας, δεν είναι ανάγκη να… γεμίσει τη γαλοπούλα. Για την ακρίβεια, αν θέλετε να γλιτώσετε και από το ράψιμο του πουλερικού, μπορείτε να την ψήσετε ξεχωριστά και το αποτέλεσμα είναι εξίσου νόστιμο.

Σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. αλατίζετε τα ψιλοκομμένα εντόσθια της γαλοπούλας και σοτάρετε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα.
Βγάζετε τα εντόσθια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στο ίδιο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τον κιμά, αλατίζετε και σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα και να διαλυθούν οι σβόλοι.
Ρίχνετε τότε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί και προσθέτετε το ζωμό, τα εντόσθια, τις σταφίδες και τα κάστανα. Σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Μόλις απορροφηθούν τα υγρά και χυλώσει η γέμιση, προσθέτετε τα μυρωδικά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. αλατίζετε τα ψιλοκομμένα εντόσθια της γαλοπούλας και σοτάρετε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα.

Βήμα 2

Βγάζετε τα εντόσθια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στο ίδιο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τον κιμά, αλατίζετε και σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα και να διαλυθούν οι σβόλοι.

Βήμα 3

Ρίχνετε τότε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί και προσθέτετε το ζωμό, τα εντόσθια, τις σταφίδες και τα κάστανα. Σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Βήμα 4

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά και χυλώσει η γέμιση, προσθέτετε τα μυρωδικά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή