mikri-rolakia-melitzanas
clock icon
1:20'

Γεμιστά ρολάκια μελιτζάνας

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες, στρογγυλές
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι πουρές από βρασμένη και λιωμένη πατάτα
  • 2/3 φλιτζανιού φέτα, λιωμένη με το πιρούνι
  • ½ φλιτζάνι μπαγιάτικο ψωμί, ψιλοτριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την επικάλυψη

  • 1 ντομάτα μεγάλη, ώριμη, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μανιτάρια με ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια ή πιπεριές. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα αρωματικά, όπως μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι και βασιλικό.
  • Οι φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδίζονται πιο εύκολα αν τις χαράξετε και τις βουτήξετε μέσα

Από τα αγαπημένα φαγητά με μελιτζάνα είναι τα ρολάκια από ψητές φέτες μελιτζάνας με γέμιση από μανιτάρια, πουρέ πατάτας, λιαστή ντομάτα και φέτα. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ Cook-Shop.

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Ανοξείδωτος Πολτοποιητής Πατάτας Culinare Naturals 27cm

Ανοξείδωτη Ημίχυτρα Fissler Original Profi 2,6lt, 20cm

Πυρίμαχο Σκεύος Asa Grande 40x30cm

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. και μήκους 8 εκ. Τις μουσκεύουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15-20 λεπτά, για να φύγει η πικρίλα τους.

Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε. Τις αλείφουμε από κάθε πλευρά με λάδι και τις ψήνουμε στο γκριλ και από τις δύο πλευρές, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Παράλληλα προσέχουμε να μην καούν.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και προσθέτετε τα μανιτάρια και τη λιαστή ντομάτα, την κανέλλα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους, κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοτριμμένο ψωμί και τον πουρέ. Ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να ενωθούν και να γίνουν ένα συμπαγές μίγμα.

Τοποθετούμε μία κουταλιά σούπας από τη γέμιση στη στενή άκρη κάθε φέτας μελιτζάνας και την τυλίγουμε ρολό. Κλείνουμε την άκρη με οδοντογλυφίδα και τοποθετούμε τα ρολάκια σε πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο.

Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα από πάνω και μετά πασπαλίζουμε με το τυρί. Βάζουμε ελάχιστο νερό στο ταψί, ίσα-ίσα να μην κολλήσει το φαγητό, ραντίζουμε τα ρολάκια με λίγο λάδι και τα ψήνετε στους 180-200°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα από πάνω το τυρί. Μπορούμε να τα σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο ή σαν κύριο πιάτο με άσπρο ρύζι και χωριάτικη σαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. και μήκους 8 εκ. Τις μουσκεύουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15-20 λεπτά, για να φύγει η πικρίλα τους.

Βήμα 2

Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε. Τις αλείφουμε από κάθε πλευρά με λάδι και τις ψήνουμε στο γκριλ και από τις δύο πλευρές, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Παράλληλα προσέχουμε να μην καούν.

Βήμα 3

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και προσθέτετε τα μανιτάρια και τη λιαστή ντομάτα, την κανέλλα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους, κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοτριμμένο ψωμί και τον πουρέ. Ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να ενωθούν και να γίνουν ένα συμπαγές μίγμα.

Βήμα 4

Τοποθετούμε μία κουταλιά σούπας από τη γέμιση στη στενή άκρη κάθε φέτας μελιτζάνας και την τυλίγουμε ρολό. Κλείνουμε την άκρη με οδοντογλυφίδα και τοποθετούμε τα ρολάκια σε πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο.

Βήμα 5

Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα από πάνω και μετά πασπαλίζουμε με το τυρί. Βάζουμε ελάχιστο νερό στο ταψί, ίσα-ίσα να μην κολλήσει το φαγητό, ραντίζουμε τα ρολάκια με λίγο λάδι και τα ψήνετε στους 180-200°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα από πάνω το τυρί. Μπορούμε να τα σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο ή σαν κύριο πιάτο με άσπρο ρύζι και χωριάτικη σαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey