arni gemisto neo

Υλικά

  • 1 αρνάκι 7-8 κιλών
  • 3 κιλά πατάτες καθαρισμένες, κομμένες στη μέση
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη γέμιση

  • 1 συκωταριά από αρνάκι
  • 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 500 γρ. αρνίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. ρύζι για πιλάφι
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορούμε να πούμε στον χασάπη μας να κόψει τα μισό αρνί (τα πόδια) και να ψήσουμε μόνο το υπόλοιπο, που θα γεμίσουμε κανονικά και θα ράψουμε με τον ίδιο τρόπο.

Βάζουμε τον πασχαλινό οβελία στον φούρνο σε μία από τις πιο νόστιμες και ζουμερές εκδοχές του!

Γέμιση: Ζεματάμε τη συκωταριά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 3-4 λεπτά και τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Μόλις κρυώσει την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα. Μόλις καβουρδιστεί προσθέτουμε τη συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το ρύζι, το νερό και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. Ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα μυρώνια. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε λίγο επιπλέον αν χρειάζεται.
Αρνί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το γεμίζουμε με τη φάρσα από την κοιλιά. Ράβουμε την κοιλιά κατά μήκος με βελόνα και σπάγκο μαγειρικής και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί. Γύρω του βάζουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον χυμό των λεμονιών και το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε στο ταψί το νερό και πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.
Κατόπιν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά για να ροδίσει καλά το κρέας. Σερβίρουμε αμέσως.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Ζεματάμε τη συκωταριά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 3-4 λεπτά και τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Μόλις κρυώσει την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα. Μόλις καβουρδιστεί προσθέτουμε τη συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το ρύζι, το νερό και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. Ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα μυρώνια. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε λίγο επιπλέον αν χρειάζεται.

Βήμα 3

Αρνί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το γεμίζουμε με τη φάρσα από την κοιλιά. Ράβουμε την κοιλιά κατά μήκος με βελόνα και σπάγκο μαγειρικής και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί. Γύρω του βάζουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον χυμό των λεμονιών και το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε στο ταψί το νερό και πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.

Βήμα 4

Κατόπιν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά για να ροδίσει καλά το κρέας. Σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση