20181211160605_gemisto-kotopoulo-nitsiakos
clock icon
2:10'

Γεμιστό κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 Κοτόπουλο Νιτσιάκος, γύρω στα 1½ με 2 κιλά και το συκώτι της ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100γρ. κάστανα ψημένα και χοντροκομμένα
  • 75γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
  • 75γρ. κουκουνάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 250γρ. κιμά χοιρινό
  • 900ml ζωμό κότας δυνατό
  • 100ml κονιάκ ή ρούμι
  • 50γρ. δαμάσκηνα ξερά χοντροκομμένα
  • 50γρ. σταφίδες
  • 150γρ. ψωμί μπαγιάτικο, σε μικρά κυβάκια, ψημένα στον φούρνο
  • 150γρ. λουκάνικο ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200ml λευκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Είναι πιθανόν να περισσέψει γέμιση, την οποία μπορείτε να βάλετε σε ταψάκι και να την ψήσετε για 20 λεπτά στον φούρνο.

Το Κοτόπουλο Νιτσιάκος αποκτά γιορτινό «αέρα» με μια ωραία γέμιση με κάστανα, κιμά και ξερά φρούτα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον κιμά και το λουκάνικο και καβουρντίζετε καλά μέχρι ο κιμάς να πάρει χρώμα.
Προσθέτετε το συκώτι, σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη και σβήνετε με το κονιάκ ή το ρούμι. Ρίχνετε τα ξερά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το ψωμί, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε.
Γεμίζετε το κοτόπουλο και το κλείνετε με οδοντογλυφίδες.
Το βάζετε σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1½ ώρα. Μόλις ψηθεί, τη βγάζετε από το ταψί, τη βάζετε σε πιατέλα και τη σκεπάζετε.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Προσθέτετε το κρασί στο καυτό ταψί και με ξύλινο κουτάλι ξεκολλάτε ό,τι έχει «πιάσει» στον πάτο του.
Μεταφέρετε τα υγρά σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζωμό, βράζοντας μέχρι η σάλτσα να μείνει η μισή.
Προσθέτετε το κορν φλάουρ που έχετε διαλύσει σε νερό για να πήξει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και την περνάτε από ψιλό σουρωτήρι. Σερβίρουμε την κότα με την έξτρα γέμιση και τη σάλτσα δίπλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον κιμά και το λουκάνικο και καβουρντίζετε καλά μέχρι ο κιμάς να πάρει χρώμα.

Βήμα 2

Προσθέτετε το συκώτι, σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη και σβήνετε με το κονιάκ ή το ρούμι. Ρίχνετε τα ξερά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.

Βήμα 3

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το ψωμί, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 4

Γεμίζετε το κοτόπουλο και το κλείνετε με οδοντογλυφίδες.

Βήμα 5

Το βάζετε σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1½ ώρα. Μόλις ψηθεί, τη βγάζετε από το ταψί, τη βάζετε σε πιατέλα και τη σκεπάζετε.

Βήμα 6

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Προσθέτετε το κρασί στο καυτό ταψί και με ξύλινο κουτάλι ξεκολλάτε ό,τι έχει «πιάσει» στον πάτο του.

Βήμα 7

Μεταφέρετε τα υγρά σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζωμό, βράζοντας μέχρι η σάλτσα να μείνει η μισή.

Βήμα 8

Προσθέτετε το κορν φλάουρ που έχετε διαλύσει σε νερό για να πήξει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και την περνάτε από ψιλό σουρωτήρι. Σερβίρουμε την κότα με την έξτρα γέμιση και τη σάλτσα δίπλα.