giaourtopita
clock icon
60'

Γιαουρτόπιτα με αμπελόφυλλα

Υλικά

  • 1 κιλό παραδοσιακό γιαούρτι, πρόβειο
  • 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 30-40 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια σπάνια παραδοσιακή πίτα της Δράμας, που συνοδεύει μοναδικά ψητό κρέας. Μπορείτε να φτιάξετε τη γιαουρτόπιτα και σε ατομικά πυρίμαχα φορμάκια.

Ανακατεύετε το γιαούρτι με το καλαμποκάλευρο και τα αρωματικά (δυόσμο, άνηθο, κρεμμυδάκια). Προσθέτετε το μισό λάδι και αλατοπιπερώνετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε με λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος και το σκεπάζετε με τα μισά αμπελόφυλλα , φροντίζοντας να καλύψετε και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Ρίχνετε το μίγμα του γιαουρτιού, ισιώνετε την επιφάνειά του και στρώνετε τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα με τη γυαλιστερή πλευρά τους προς τα πάνω. Τα αλείφετε με λάδι. Η πίτα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3εκ. σε πάχος.
Σκεπάζετε χαλαρά το σκεύος με αλουμινόχαρτο για να μη καούν τα αμπελόφυλλα κατά το ψήσιμο και ψήνετε τη γιαουρτόπιτα στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε. Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε το γιαούρτι με το καλαμποκάλευρο και τα αρωματικά (δυόσμο, άνηθο, κρεμμυδάκια). Προσθέτετε το μισό λάδι και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε με λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος και το σκεπάζετε με τα μισά αμπελόφυλλα , φροντίζοντας να καλύψετε και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Βήμα 3

Ρίχνετε το μίγμα του γιαουρτιού, ισιώνετε την επιφάνειά του και στρώνετε τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα με τη γυαλιστερή πλευρά τους προς τα πάνω. Τα αλείφετε με λάδι. Η πίτα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3εκ. σε πάχος.

Βήμα 4

Σκεπάζετε χαλαρά το σκεύος με αλουμινόχαρτο για να μη καούν τα αμπελόφυλλα κατά το ψήσιμο και ψήνετε τη γιαουρτόπιτα στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε. Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey