gigantes_Vakiaros
clock icon
0'

Γίγαντες πλακί στον φούρνο με μοσχαρίσια λουκάνικα

Υλικά

  • 250γρ. γίγαντες μαύροι Πρεσπών
  • 250γρ. γίγαντες άσπροι
  • 1-2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους
  • 500γρ. λουκάνικο μοσχαρίσιο, σε ροδέλες των 2εκ.
  • 2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες του 1 εκ.
  • 3-4 σέλερι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 300γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Πληθωρικό φαγητό με γίγαντες και λουκάνικα, που θα σας κερδίσει με την πλούσια γεύση του.

Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό, να μουλιάσουν για 24 ώρες. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί. Δεν πρέπει να παραβράσουν διότι θα μαγειρευτούν και στο φούρνο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε.
Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 10-12 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους ρίχνετε σε ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα το λουκάνικο, τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μαϊντανό, το θυμάρι και ανακατεύετε. Τέλος περιχύνουμε με το λάδι και το νερό.
Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη μισή ώρα ανακατεύετε τα υλικά και βλέπετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και νερό. Το ιδανικό είναι, όταν βγάλετε το φαγητό απο το φούρνο να έχει ζουμί, διότι οι γίγαντες τραβάνε νερό και μετά το ψήσιμο και δεν θέλετε να στεγνώσουν.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό, να μουλιάσουν για 24 ώρες. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί. Δεν πρέπει να παραβράσουν διότι θα μαγειρευτούν και στο φούρνο.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 10-12 λεπτά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους ρίχνετε σε ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα το λουκάνικο, τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μαϊντανό, το θυμάρι και ανακατεύετε. Τέλος περιχύνουμε με το λάδι και το νερό.

Βήμα 5

Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη μισή ώρα ανακατεύετε τα υλικά και βλέπετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και νερό. Το ιδανικό είναι, όταν βγάλετε το φαγητό απο το φούρνο να έχει ζουμί, διότι οι γίγαντες τραβάνε νερό και μετά το ψήσιμο και δεν θέλετε να στεγνώσουν.