gigantes_manitaria_anoigma
clock icon
1:20'

Γίγαντες στον φούρνο με μανιτάρια, λευκή σάλτσα αρωματισμένη με μαστίχα Χίου

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 400 γρ. γίγαντες Καστοριάς
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 τριμμένο φινόκιο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, μαδημένα σε φιλέτα
  • 1 μέτρια πατάτα, τριμμένη στο ψιλό
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουταλιές μαστιχόνερο
  • 1 λάιμ, τον χυμό
  • 1 μοσχολέμονο, χυμό και ξύσμα
  • 120 γρ. ε.π. ελαιόλαδο

Αυτοί οι γίγαντες φούρνου με τη λευκή σάλτσα και τα μανιτάρια έχουν ξεχωριστό άρωμα και γεύση με την προσθήκη της πολύ ιδιαίτερης μαστίχας Χίου.

Μουλιάζουμε σε άφθονο νερό τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ και την επομένη τους σιγοβράζουμε πάλι σε άφθονο νερό. Μόλις βράσουν καλά, τους αφαιρούμε προσεκτικά να μη σπάσουν και τους στρώνουμε σε ταψί.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί και λίγα από τα υγρά του βρασίματος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C για περίπου 1 ώρα. Ανά διαστήματα ελέγχουμε τα υγρά αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε και μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε το σκέπασμα και βάζουμε στο γκριλ να πάρουν χρώμα.

Στο τέλος παίρνουμε τα υγρά του και τα βάζουμε σε 1 δοχείο. Τα χτυπάμε μαζί με λίγους γίγαντες και προσθέτουμε το μαστιχόνερο και τον χυμό λάιμ. Περιχύνουμε ξανά την παχύρρευστη σάλτσα στους γίγαντες. Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο μαϊντανό.

Studio: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζουμε σε άφθονο νερό τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ και την επομένη τους σιγοβράζουμε πάλι σε άφθονο νερό. Μόλις βράσουν καλά, τους αφαιρούμε προσεκτικά να μη σπάσουν και τους στρώνουμε σε ταψί.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί και λίγα από τα υγρά του βρασίματος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C για περίπου 1 ώρα. Ανά διαστήματα ελέγχουμε τα υγρά αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε και μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε το σκέπασμα και βάζουμε στο γκριλ να πάρουν χρώμα.

Βήμα 3

Στο τέλος παίρνουμε τα υγρά του και τα βάζουμε σε 1 δοχείο. Τα χτυπάμε μαζί με λίγους γίγαντες και προσθέτουμε το μαστιχόνερο και τον χυμό λάιμ. Περιχύνουμε ξανά την παχύρρευστη σάλτσα στους γίγαντες. Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο μαϊντανό.

Studio: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: Studio M