kavourosalata athinaiki
clock icon
15'

Γιορτινή καβουροσαλάτα «Αθηναϊκή» με νεροκάρδαμο και γογγύλια

Υλικά

  • 500 γρ. ψίχα καβουριού βρασμένη
  • 2 καρότα μέτρια, κομμένα σε μικρά ζαράκια
  • 2 μέτρια γογγύλια, κομμένα σε κυβάκια
  • 1 μέτρια πατάτα βρασμένη, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας κάπαρη, ψιλοκομμένη
  • 6-7 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια νεροκάρδαμο
  • ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • Για τη μαγιονέζα

  • 3 αυγά, τους κρόκους
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα dijon
  • 100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • ελάχιστο νερό
  • λίγο αλάτι

Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης προτείνει την κλασική γιορτινή σαλάτα της αστικής κουζίνας σε μια πολύ νόστιμη εκδοχή με εκλεκτό καβούρι αντί για ψάρι.

Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαγιονέζα εκτός των ελαίων. Χτυπάμε καλά και σιγά-σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο μέχρι να σφίξει. Βράζουμε όλα τα λαχανικά μας και τα κρυώνουμε άμεσα. Σε άλλη μπασίνα βάζουμε τα λαχανικά, τον κόλιανδρο, κρατώντας λίγο για το γαρνίρισμα, και το καβούρι. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε σε πιάτο γαρνίροντας από πάνω με τον κόλιανδρο που κρατήσαμε και σχοινόπρασο.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαγιονέζα εκτός των ελαίων. Χτυπάμε καλά και σιγά-σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο μέχρι να σφίξει. Βράζουμε όλα τα λαχανικά μας και τα κρυώνουμε άμεσα. Σε άλλη μπασίνα βάζουμε τα λαχανικά, τον κόλιανδρο, κρατώντας λίγο για το γαρνίρισμα, και το καβούρι. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε σε πιάτο γαρνίροντας από πάνω με τον κόλιανδρο που κρατήσαμε και σχοινόπρασο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.