Giouvarlakia-avgolemono_200328_0236
clock icon
1:20'

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τα γιουβαρλάκια

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από κιλότο ή καπάκι (σχετικά άπαχο κομμάτι)
  • 100 γρ. ρύζι μακρύκοκο
  • 60 γρ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (περίπου 6-8)
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την κατσαρόλα

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 100 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο

  • χυμό από 1 ½ λεμόνι
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. γλυκού κορν φλαουρ

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι μια εύκολη καθημερινή συνταγή που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, θα σας πάρει λιγότερο από μια ώρα και είναι η επιτομή του comfort food, που ταιριάζει σε κάθε εποχή, αλλά ειδικά όταν έχει κρύο.

Ετοιμάζετε τα γιουβαρλάκια: Σε μεγάλη μπασίνα (μπολ) ρίχνετε σταδιακά όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια. Τα ζυμώνετε καλά να ισομοιραστούν τα υλικά στον κιμά και αρχίζετε να πλάθετε τα γιουβαρλάκια σε μπαλάκια των 40 γρ. περίπου. Θα βγουν περίπου 25 γιουβαρλάκια.

Μαγειρεύετε τα γιουβαρλάκια: Σε ένα ταβά, (μεγάλη πλατιά κατσαρόλα) και σε ήπια ένταση, ρίχνετε το λάδι και στη συνέχεια το καρότο. Τοποθετείτε τα γιουβαρλάκια μέσα στον ταβά, προσθέτετε τον ζωμό, το λεμόνι και αλατοπίπερο με κράτημα στο αλάτι, λόγω ζωμού. Περιμένετε να έρθει σε βράση, σκεπάζετε τον ταβά και χαμηλώνετε την ένταση να σιγοβράσει για 30' περίπου. Στη συνέχεια, αφαιρείτε τα γιουβαρλάκια σε ένα μπολ για να είναι πιο εύκολο και πρακτικό να κάνετε την αυγόκοψη μετά.

Αυγοκόβετε τη σάλτσα: Ρίξτε τον περισσότερο απ’ τον χυμό του λεμονιού στο ζουμί που έμεινε στη κατσαρόλα, δοκιμάστε και ρυθμίστε την οξύτητα που θέλετε, προσθέτοντας κι άλλο λεμόνι ή όχι. Στη συνέχεια, χτυπήστε δυο αυγά με το σύρμα και προσθέστε το κορν φλάουρ και ανακατέψτε.

Μετά προσθέστε μια κουταλιά απ’ το ζουμί του φαγητού και ανακατέψτε με το σύρμα να ενσωματωθεί με το αυγό. Ρίξτε και δεύτερη κουταλιά ανακατέψτε και μια τρίτη και μετά ρίξτε το μίγμα πίσω στη κατσαρόλα που θα τη βάλετε σε σιγανή ένταση. Θα δουλέψετε το ζουμί λίγο με το σύρμα να αρχίσει να πήζει τη σάλτσα, διαδικασία που μπορεί να πάρει μέχρι και 10' αν έχετε πολύ ζουμί ή να απαιτήσει και ένα τρίτο αυγό σε αυτή τη περίπτωση.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει η σάλτσα να μένει ζεστή, αλλά να μη βράσει, γιατί θα κόψουν τα αυγά. Στο τέλος, ρίχνετε πίσω τα γιουβαρλάκια και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Το φαγητό σερβίρεται ιδανικά 20 λεπτά αφού το έχετε τελειώσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα γιουβαρλάκια: Σε μεγάλη μπασίνα (μπολ) ρίχνετε σταδιακά όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια. Τα ζυμώνετε καλά να ισομοιραστούν τα υλικά στον κιμά και αρχίζετε να πλάθετε τα γιουβαρλάκια σε μπαλάκια των 40 γρ. περίπου. Θα βγουν περίπου 25 γιουβαρλάκια.

Βήμα 2

Μαγειρεύετε τα γιουβαρλάκια: Σε ένα ταβά, (μεγάλη πλατιά κατσαρόλα) και σε ήπια ένταση, ρίχνετε το λάδι και στη συνέχεια το καρότο. Τοποθετείτε τα γιουβαρλάκια μέσα στον ταβά, προσθέτετε τον ζωμό, το λεμόνι και αλατοπίπερο με κράτημα στο αλάτι, λόγω ζωμού. Περιμένετε να έρθει σε βράση, σκεπάζετε τον ταβά και χαμηλώνετε την ένταση να σιγοβράσει για 30' περίπου. Στη συνέχεια, αφαιρείτε τα γιουβαρλάκια σε ένα μπολ για να είναι πιο εύκολο και πρακτικό να κάνετε την αυγόκοψη μετά.

Βήμα 3

Αυγοκόβετε τη σάλτσα: Ρίξτε τον περισσότερο απ’ τον χυμό του λεμονιού στο ζουμί που έμεινε στη κατσαρόλα, δοκιμάστε και ρυθμίστε την οξύτητα που θέλετε, προσθέτοντας κι άλλο λεμόνι ή όχι. Στη συνέχεια, χτυπήστε δυο αυγά με το σύρμα και προσθέστε το κορν φλάουρ και ανακατέψτε.

Βήμα 4

Μετά προσθέστε μια κουταλιά απ’ το ζουμί του φαγητού και ανακατέψτε με το σύρμα να ενσωματωθεί με το αυγό. Ρίξτε και δεύτερη κουταλιά ανακατέψτε και μια τρίτη και μετά ρίξτε το μίγμα πίσω στη κατσαρόλα που θα τη βάλετε σε σιγανή ένταση. Θα δουλέψετε το ζουμί λίγο με το σύρμα να αρχίσει να πήζει τη σάλτσα, διαδικασία που μπορεί να πάρει μέχρι και 10' αν έχετε πολύ ζουμί ή να απαιτήσει και ένα τρίτο αυγό σε αυτή τη περίπτωση.

Βήμα 5

Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει η σάλτσα να μένει ζεστή, αλλά να μη βράσει, γιατί θα κόψουν τα αυγά. Στο τέλος, ρίχνετε πίσω τα γιουβαρλάκια και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Το φαγητό σερβίρεται ιδανικά 20 λεπτά αφού το έχετε τελειώσει.