Giouvarlakia me kritharaki
clock icon
50'

Γιουβαρλάκια με κριθαράκι

Υλικά

    Για τα γιουβαρλάκια

  • 400γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 30γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σούπα

  • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 κλωναράκι σέλερι χοντροκομμένο
  • 1300ml καυτό ζωμό κρέατος ή λαχανικών, φρέσκο ή από κύβο
  • 80γρ. κριθαράκι μέτριο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το αβγολέμονο

  • 1 αβγό
  • χυμό από 1 λεμόνι

Tips

  • Ο κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική και πολύ πιο ελαφριά.
  • Ο χυμός ενός λεμονιού μπορεί να αντικαταστήσει το αβγολέμονο για όσους δεν το προτιμούν.

Τα κλασικά και αγαπημένα γιουβαρλάκια σε παραλλαγή με κριθαράκι. Ένα δυναμωτικό, νόστιμο, εύκολο, γρήγορο -παρά τις φήμες- πιάτο για όλη την οικογένεια τα χειμωνιάτικα βράδια.

Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια μαζί με αλάτι και πιπέρι, ζυμώνετε για μερικά λεπτά και πλάθετε σε μέτρια κεφτεδάκια.
Για τη σούπα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το καρότο, το πράσο και το σέλερι για 1 λεπτό. Ρίχνετε τον καυτό ζωμό, το κριθαράκι και ανακατεύετε.
Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά η σούπα και ετοιμάζετε το αβγολέμονο.
Για τοαβγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάτε το ασπράδι μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει ελαφρά. Προσθέτετε τον κρόκο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ενσωματώνετε και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε 1 κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας δυνατά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία προσθέτοντας άλλες 3-4 κουτάλες ζωμού με τον ίδιο τρόπο.
Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρετε τα γιουβαρλάκια ζεστά με επιπλέον χυμό λεμονιού αν θέλετε.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια μαζί με αλάτι και πιπέρι, ζυμώνετε για μερικά λεπτά και πλάθετε σε μέτρια κεφτεδάκια.

Βήμα 2

Για τη σούπα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το καρότο, το πράσο και το σέλερι για 1 λεπτό. Ρίχνετε τον καυτό ζωμό, το κριθαράκι και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια.

Βήμα 4

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά η σούπα και ετοιμάζετε το αβγολέμονο.

Βήμα 5

Για τοαβγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάτε το ασπράδι μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει ελαφρά. Προσθέτετε τον κρόκο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 6

Ενσωματώνετε και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε 1 κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας δυνατά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία προσθέτοντας άλλες 3-4 κουτάλες ζωμού με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα 7

Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρετε τα γιουβαρλάκια ζεστά με επιπλέον χυμό λεμονιού αν θέλετε.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook