GIOUVARLAKIA-AVGOLEMONO

clock icon
50'

Γιουβαρλάκια σούπα

Υλικά

  • 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • ¾ φλιτζανιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 αβγό
  • λίγο αλεύρι
  • 1½ λίτρο νερό
  • 1-2 καρότα σε φέτες ή κυβάκια
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 πατάτα σε κυβάκια (προαιρετικά)
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το αβγολέμονο

  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια

Tips

  • Εάν θέλετε μπορείτε να μην αβγοκόψετε τη σούπα και να την κάνετε ντοματένια προσθέτοντας 1-2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας.
  • Μπορείτε να κάνετε τη σούπας και με ροζ αβγολέμονο προσθέτοντας 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας στη σούπα.
  • Αντί για μοσχαρίσιο κιμά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοιρινό κιμά ή ανάμικτο.

Εάν υπάρχει μια σούπα που μπορεί να σε κάνει να χαμογελάς σε κάθε κουταλιά αυτή είναι σίγουρα τα γιουβαρλάκια. Μπορείτε να τα κάνετε ντοματένια, αλλά με αβγολέμονο είναι πραγματικά η καλύτερη εκδοχή τους.

Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με το ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αβγό, την πάπρικα, ανάλογο αλατοπίπερο και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Βάζετε στη φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα με το νερό, τα καρότα, το σέλερι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού να πάρουν βράση.
Στο μεταξύ πλάθετε το μίγμα του κιμά σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού. Τα τοποθετείτε σε δίσκο το ένα δίπλα στο άλλο και τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.
Όταν πάρει βράση το νερό στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τις μπαλίτσες του κιμά μία μία. Το ζητούμενο είναι να σκεπαστούν όλες, οπότε συμπληρώνετε με καυτό νερό αν χρειαστεί. Βράζετε το φαγητό για τουλάχιστον 30 λεπτά, φροντίζοντας να συμπληρώσετε νερό στην κατσαρόλα, ανάλογα πόσο σουπώδες το θέλετε. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν βράσουν τα λαχανικά και τα γιουβαρλάκια.
Για να ετοιμάσετε το αβγολέμονο χτυπάτε καλά τα αβγά στο μπλέντερ. Προσθέτετε το χυμό των δύο λεμονιών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα πηχτό ομοιογενές μίγμα. Με μια κουτάλα σούπας παίρνετε ζωμό από την κατσαρόλα και το ανακατεύετε στο αβγολέμονο. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το αβγολέμονο και ανακατεύετε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, προσθέτοντας επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο και πιπέρι φρεσκοτριμμένο για όποιον το επιθυμεί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με το ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αβγό, την πάπρικα, ανάλογο αλατοπίπερο και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 2

Βάζετε στη φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα με το νερό, τα καρότα, το σέλερι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού να πάρουν βράση.

Βήμα 3

Στο μεταξύ πλάθετε το μίγμα του κιμά σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού. Τα τοποθετείτε σε δίσκο το ένα δίπλα στο άλλο και τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.

Βήμα 4

Όταν πάρει βράση το νερό στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τις μπαλίτσες του κιμά μία μία. Το ζητούμενο είναι να σκεπαστούν όλες, οπότε συμπληρώνετε με καυτό νερό αν χρειαστεί. Βράζετε το φαγητό για τουλάχιστον 30 λεπτά, φροντίζοντας να συμπληρώσετε νερό στην κατσαρόλα, ανάλογα πόσο σουπώδες το θέλετε. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν βράσουν τα λαχανικά και τα γιουβαρλάκια.

Βήμα 5

Για να ετοιμάσετε το αβγολέμονο χτυπάτε καλά τα αβγά στο μπλέντερ. Προσθέτετε το χυμό των δύο λεμονιών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα πηχτό ομοιογενές μίγμα. Με μια κουτάλα σούπας παίρνετε ζωμό από την κατσαρόλα και το ανακατεύετε στο αβγολέμονο. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το αβγολέμονο και ανακατεύετε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, προσθέτοντας επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο και πιπέρι φρεσκοτριμμένο για όποιον το επιθυμεί.