gioyvetsi

clock icon
50'

Γιουβέτσι με μύδια

Υλικά

  • 250γρ. μύδια φρέσκα με κέλυφος, καθαρισμένα*
  • 120γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 30γρ. λουκάνικο χωριάτικο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό ξηρό
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 2 κόκκoυς μπαχάρι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από ½ λεμόνι

Tips

  • Ξεπλένετε τα μύδια με μπόλικο νερό και τα τρίβετε καλά απέξω με σκληρή βούρτσα ή με σύρμα. Στη συνέχεια αφαιρείτε προσεκτικά το «μουστάκι» τραβώντας πάντα από την αντίθετη πλευρά της ένωσης. Μαζί με το μουστάκι μπορεί να φύγει και ένα κομμάτι από τη σάρκα του μυδιού αλλά δεν πειράζει. Πετάτε όσα δεν είναι τελείως κλειστά.

Το χωριάτικο λουκάνικο και εν γένει το μεταποιημένο χοιρινό κρέας με αρκετά λιπαρά, όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες δίνει άλλη διάσταση στα θαλασσινά, προσθέτοντας «σώμα» στη συνταγή.

Σε 1 λίτρο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε το κριθαράκι για 6 λεπτά, σουρώνετε και κρατάτε ½ φλιτζάνι από το νερό. Σε μια κατσαρόλα με καπάκι σοτάρετε το λουκάνικο με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι και το λουκάνικο να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και προσθέτετε τον πελτέ. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται ο πελτές.
Κατόπιν ρίχνετε τα μύδια. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το κρασί, την κανέλα και το μπαχάρι. Αφήνετε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και κλείνετε με το καπάκι. Χαμηλώνετε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και βράζετε για 2 λεπτά. Ανοίγετε την κατσαρόλα και πετάτε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει.
Προσθέτετε το κριθαράκι, το μισό νερό που κρατήσατε από το βράσιμο, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε με κλειστή την κατσαρόλα για 6-7 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να τραβήξει τα υγρά και να μαλακώσει (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα νερό από το βράσιμο). Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε τα μπαχάρια, ρίχνετε το φρέσκο κρεμμύδι και το ξύσμα, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε 1 λίτρο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε το κριθαράκι για 6 λεπτά, σουρώνετε και κρατάτε ½ φλιτζάνι από το νερό. Σε μια κατσαρόλα με καπάκι σοτάρετε το λουκάνικο με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Βήμα 2

Μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι και το λουκάνικο να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και προσθέτετε τον πελτέ. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται ο πελτές.

Βήμα 3

Κατόπιν ρίχνετε τα μύδια. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το κρασί, την κανέλα και το μπαχάρι. Αφήνετε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και κλείνετε με το καπάκι. Χαμηλώνετε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και βράζετε για 2 λεπτά. Ανοίγετε την κατσαρόλα και πετάτε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει.

Βήμα 4

Προσθέτετε το κριθαράκι, το μισό νερό που κρατήσατε από το βράσιμο, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε με κλειστή την κατσαρόλα για 6-7 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να τραβήξει τα υγρά και να μαλακώσει (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα νερό από το βράσιμο). Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε τα μπαχάρια, ρίχνετε το φρέσκο κρεμμύδι και το ξύσμα, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση