gazpazzo
clock icon
20'

Γκασπάτσο με χιόνι φέτας

Υλικά

  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες
  • 2-3 φέτες ψωμί λευκό, μπαγιάτικο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 150γρ. αγγούρι καθαρισμένο, χωρίς σπόρους, σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 75ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το χιόνι φέτας και τη διακόσμηση

  • 200γρ. φέτα
  • μερικά φυλλαράκια δυόσμου ή λουίζας

Η ισπανική, κρύα ντοματόσουπα είναι ένα πρώτης τάξεως πιάτο για να ανοίξετε τα καλοκαιρινά τραπέζια. Δείτε σε βίντεο πώς να ξεφλουδίσετε εύκολα τις ντομάτες ΕΔΩ.

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες ζεματίζοντάς τις για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Τις κόβετε στην μέση και αφαιρείτε τα σποράκια. Τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια και τις ρίχνετε σε κατσαρόλα.
Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε σε κρύο νερό. Το στύβετε και το θρυμματίζετε με τα δάχτυλα.
Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα το ψωμί, το κρεμμύδι και το αγγούρι και χτυπάτε με ραβδομπλέντερ να γίνουν πολτός. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξίδι, ανάλογο αλατοπίπερο και χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα. Ενσωματώνετε λίγο λίγο και το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε ό,τι σας λείπει. Μεταφέρετε τη σούπα σε κανάτα και τη διατηρείτε στο ψυγείο.
Θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πιρούνι και την αφήνετε στην κατάψυξη.
Πριν σερβίρετε ανακατεύετε στη σούπα το δυόσμο και τη μοιράζετε σε φλιτζάνια, ποτήρια ή μπολ. Πασπαλίζετε από πάνω με το χιόνι φέτας και διακοσμείτε με φυλλαράκια δυόσμου ή λουίζας.
Φωτογραφία: Στέλιος Κρεβατόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες ζεματίζοντάς τις για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Τις κόβετε στην μέση και αφαιρείτε τα σποράκια. Τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια και τις ρίχνετε σε κατσαρόλα.

Βήμα 2

Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε σε κρύο νερό. Το στύβετε και το θρυμματίζετε με τα δάχτυλα.

Βήμα 3

Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα το ψωμί, το κρεμμύδι και το αγγούρι και χτυπάτε με ραβδομπλέντερ να γίνουν πολτός. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξίδι, ανάλογο αλατοπίπερο και χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα. Ενσωματώνετε λίγο λίγο και το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε ό,τι σας λείπει. Μεταφέρετε τη σούπα σε κανάτα και τη διατηρείτε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πιρούνι και την αφήνετε στην κατάψυξη.

Βήμα 5

Πριν σερβίρετε ανακατεύετε στη σούπα το δυόσμο και τη μοιράζετε σε φλιτζάνια, ποτήρια ή μπολ. Πασπαλίζετε από πάνω με το χιόνι φέτας και διακοσμείτε με φυλλαράκια δυόσμου ή λουίζας.

Φωτογραφία: Στέλιος Κρεβατόπουλος