Potato_Gratin_mikri
clock icon
60'

Γκρατέν με πατάτες και γλυκοπατάτες

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. πατάτες, χωρίς φλούδα, κομμένες σε λεπτά μπαστούνια
  • 200 γρ. λαχανίδες (kale), πλυμένες, στραγγισμένες καλά, ψιλοκομμένες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι

Τώρα που οι γλυκοπατάτες είναι στην εποχή τους τις φτιάχνουμε ωραίο γκρατέν για ένα εύκολο κι εντυπωσιακό συνοδευτικό πιάτο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε όλες τις πατάτες και ρίχνουμε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Ρίχνουμε τις λαχανίδες, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πιρέξ ή ρηχό αντικολλητικό ταψί χωρητικότητας 1,5 lt.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Μόλις κάψουν, χωρίς όμως να πάρουν βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.

Ψήνουμε για 45΄ ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο ρηχό είναι το ταψί. Σερβίρεται ζεστό.

Συνταγή: Janine Ratcliffe, φωτοφραφία:  Gareth Morgans, Mike English, Vinny Whiteman, Kris Kirkham

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε όλες τις πατάτες και ρίχνουμε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Ρίχνουμε τις λαχανίδες, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πιρέξ ή ρηχό αντικολλητικό ταψί χωρητικότητας 1,5 lt.

Βήμα 2

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Μόλις κάψουν, χωρίς όμως να πάρουν βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.

Βήμα 3

Ψήνουμε για 45΄ ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο ρηχό είναι το ταψί. Σερβίρεται ζεστό.

Συνταγή: Janine Ratcliffe, φωτοφραφία:  Gareth Morgans, Mike English, Vinny Whiteman, Kris Kirkham