ANOIGMA–garnitoura-augratin
clock icon
1:30'

Γκρατέν με πατάτες και μανιτάρια

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, σε ροδέλες
  • 200γρ. μανιτάρια φρέσκα, σε φετούλες
  • 200γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
  • 150γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 αβγό
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Το απλούστερο των φαγητών αλλά και το νοστιμότερο. Συνοδεύει ιδανικά ψητό ψάρι και κρέας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Ρίχνετε μέσα το αβγό και χτυπάτε το μίγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ομοιογενές. Προσθέτετε και τη γραβιέρα, πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο, πιπερώνετε και αλατίζετε ελαφρά.
Απλώνετε τις ροδέλες της πατάτας και τα κομμένα μανιτάρια σε ένα μέτριο ταψί του φούρνου και τα περιχύνετε με το μίγμα κρέμας τυριού που έχετε ετοιμάσει.
Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 1 ώρα στο φούρνο. Ξεσκεπάζετε το ταψί, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά ακόμη και μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα πάνω από τις πατάτες. Σερβίρετε το φαγητό σαν γαρνιτούρα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Ρίχνετε μέσα το αβγό και χτυπάτε το μίγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ομοιογενές. Προσθέτετε και τη γραβιέρα, πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο, πιπερώνετε και αλατίζετε ελαφρά.

Βήμα 2

Απλώνετε τις ροδέλες της πατάτας και τα κομμένα μανιτάρια σε ένα μέτριο ταψί του φούρνου και τα περιχύνετε με το μίγμα κρέμας τυριού που έχετε ετοιμάσει.

Βήμα 3

Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 1 ώρα στο φούρνο. Ξεσκεπάζετε το ταψί, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά ακόμη και μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα πάνω από τις πατάτες. Σερβίρετε το φαγητό σαν γαρνιτούρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb