gkraten me penes kai xwriatiko loukaniko
clock icon
40'

Γκρατέν με πέννες, χωριάτικο λουκάνικο και κρέμα γάλακτος

Υλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά πέννες
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο 250 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, σε ροδέλες
  • ½ φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 φλιτζ. τυρί γκούντα τριμμένο
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα ζυμαρικά γκρατέν είναι από τα πιο αγαπημένα και πληθωρικά φαγητά. Εδώ, παντρεύονται με το χωριάτικο λουκάνικο και γίνονται ακόμα πιο ρουστίκ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βράζουμε τις πένες και τις σουρώνουμε. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τις ροδέλες του λουκάνικου από όλες τις μεριές. Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πιρέξ απλώνουμε τις μισές πέννες, τo μισό λουκάνικο, τη μισή παρμεζάνα και το μισό γκούντα. Ανακατεύουμε καλά, από πάνω πασπαλίζουμε τη φέτα χωρίς να ανακατέψουμε, έτσι ώστε να χωρίζει το ένα στρώμα ζυμαρικών από το άλλο.
Ρίχνουμε από πάνω τις υπόλοιπες πένες, το λουκάνικο, την κρέμα γάλακτος και τα υπόλοιπα τυριά. Ισιώνουμε την επιφάνεια του γκρατέν και το ψήνουμε για 30΄ μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει. Το σερβίρουμε ζεστό.
Φωτογραφία: Αnt Dunkan- Styling: Tony Hutchinson- Food Styling: Lottie Covel

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βράζουμε τις πένες και τις σουρώνουμε. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τις ροδέλες του λουκάνικου από όλες τις μεριές. Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πιρέξ απλώνουμε τις μισές πέννες, τo μισό λουκάνικο, τη μισή παρμεζάνα και το μισό γκούντα. Ανακατεύουμε καλά, από πάνω πασπαλίζουμε τη φέτα χωρίς να ανακατέψουμε, έτσι ώστε να χωρίζει το ένα στρώμα ζυμαρικών από το άλλο.

Βήμα 2

Ρίχνουμε από πάνω τις υπόλοιπες πένες, το λουκάνικο, την κρέμα γάλακτος και τα υπόλοιπα τυριά. Ισιώνουμε την επιφάνεια του γκρατέν και το ψήνουμε για 30΄ μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει. Το σερβίρουμε ζεστό.

Φωτογραφία: Αnt Dunkan- Styling: Tony Hutchinson- Food Styling: Lottie Covel