Gratin-Dauphinois_20151227_0131
clock icon
1:30'

Γκρατέν Ντοφινουά

Υλικά

  • Μερίδες: για 10 -12 άτομα ως συνοδευτικό σε ταψί 36εκ.
  • 1,3 κιλά πατάτες που να κάνουν για φούρνο χωρίς πολλή υγρασία, κομμένες σε λεπτές φέτες (σχεδόν σαν τσιπς)
  • 50 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 36%
  • 170 γρ. τριμμένο Έμμενταλ ή γραβιέρα Ελβετίας (προαιρετικό)
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Το γκρατέν Ντοφινουά, μια παραδοσιακή συνταγή της ορεινής περιοχής της Ντοφίν στη Νοτιοανατολική Γαλλία, είναι ένα πιάτο με πατάτες ψητές στον φούρνο μέσα σε κρέμα γάλακτος. Μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά σε γιορτινά τραπέζια ως συνοδευτικό σε πληθωρικά πιάτα με μαγειρεμένα κρέατα, κυνήγι ή πουλερικά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Κόβετε τις πατάτες σε λεπτές φέτες με μαχαίρι ή μαντολίνο. Βουτυρώνετε την κάτω επιφάνεια ενός πυρίμαχου σκεύους 36 εκ. και τις πλάγιες πλευρές. Πασπαλίζετε λίγο απ’ το λιωμένο σκόρδο. Στη συνέχεια απλώνετε μια πρώτη στρώση με τις πατάτες, έτσι ώστε σχεδόν να καλυφθεί η βάση του σκεύους σας.

Πάνω στην πρώτη στρώση ρίχνετε λίγο τριμμένο τυρί, κομματάκια βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και λίγα κομματάκια απ’ το λιωμένο σκόρδο. Καλύπτετε από πάνω με μια στρώση πατάτες.

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες στρώσεις (περίπου 3-4 συνολικά). Στη τελευταία στρώση επίσης ρίχνετε τυρί, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Στο τέλος πάνω απ’ τις πατάτες χύνετε την κρέμα γάλακτος.

Βάζετε το γκρατέν στον φούρνο, στους 200°C για περίπου 50-55 λεπτά μέχρι να πάρει καλά χρώμα από πάνω και να έχει σχεδόν φύγει όλο το υγρό της κρέμας. Με το που είναι έτοιμο το αφαιρείτε απ’ τον φούρνο και το αφήνετε να ξεκουραστεί 10’-15’ πριν το σερβίρετε. Εκεί απορροφά και όλα τα υγρά που είχαν μείνει μόλις το βγάλατε απ’ τον φούρνο.

Σερβίρισμα: Μπορείτε είτε να το κόψετε με το μαχαίρι και να το σερβίρετε με σπάτουλα ως συνοδευτικό στα πιάτα, είτε να σερβίρετε πιο ακανόνιστα κομμάτια με κουτάλα, σε λογική ρουστίκ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Κόβετε τις πατάτες σε λεπτές φέτες με μαχαίρι ή μαντολίνο. Βουτυρώνετε την κάτω επιφάνεια ενός πυρίμαχου σκεύους 36 εκ. και τις πλάγιες πλευρές. Πασπαλίζετε λίγο απ’ το λιωμένο σκόρδο. Στη συνέχεια απλώνετε μια πρώτη στρώση με τις πατάτες, έτσι ώστε σχεδόν να καλυφθεί η βάση του σκεύους σας.

Βήμα 2

Πάνω στην πρώτη στρώση ρίχνετε λίγο τριμμένο τυρί, κομματάκια βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και λίγα κομματάκια απ’ το λιωμένο σκόρδο. Καλύπτετε από πάνω με μια στρώση πατάτες.

Βήμα 3

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες στρώσεις (περίπου 3-4 συνολικά). Στη τελευταία στρώση επίσης ρίχνετε τυρί, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Στο τέλος πάνω απ’ τις πατάτες χύνετε την κρέμα γάλακτος.

Βήμα 4

Βάζετε το γκρατέν στον φούρνο, στους 200°C για περίπου 50-55 λεπτά μέχρι να πάρει καλά χρώμα από πάνω και να έχει σχεδόν φύγει όλο το υγρό της κρέμας. Με το που είναι έτοιμο το αφαιρείτε απ’ τον φούρνο και το αφήνετε να ξεκουραστεί 10’-15’ πριν το σερβίρετε. Εκεί απορροφά και όλα τα υγρά που είχαν μείνει μόλις το βγάλατε απ’ τον φούρνο.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Μπορείτε είτε να το κόψετε με το μαχαίρι και να το σερβίρετε με σπάτουλα ως συνοδευτικό στα πιάτα, είτε να σερβίρετε πιο ακανόνιστα κομμάτια με κουτάλα, σε λογική ρουστίκ.