gluka paximadakia me meli kai xourmades gluten free
clock icon
1:30'

Γλυκά παξιμαδάκια χωρίς γλουτένη με μέλι και χουρμάδες

Υλικά

  • 150γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 αβγά βιολογικά, μεγάλα
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 330γρ. μίγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη
  • 100γρ. αλεύρι αμυγδάλου, ή άμυλο πατάτας
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα, χωρίς γλουτένη
  • λίγο αλάτι
  • 140γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 250γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι

Tips

  • Εάν τα παξιμαδάκια παραμείνουν μαλακά μετά τα 25 λεπτά τα βάζετε ξανά στον φούρνο στους 120 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ακόμη.
  • Εάν δεν προμηθευτείτε κάποιο έτοιμο μίγμα άλευρων για γλυκά, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, αναμιγνύοντας 3 είδη: 200γρ. ρυζάλευρο καστανό, 100γρ. ρυζάλευρο λευκό και 100γρ. ταπιόκα.

Η βασική τροφή των Βεδουίνων, οι χουρμάδες απογειώνουν τα νόστιμα αυτά παξιμαδάκια, που συνοδεύουν ιδανικά μία κούπα αχνιστό τσάι, αλλά και τον κλασικό ελληνικό καφέ. Η συνταγή είναι κατάλληλη για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη και το ξύσμα, ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά, να ενωθούν τα αρώματα. Στη συνέχεια προσθέτετε τα αβγά, το χυμό λεμονιού, το μέλι και τη βανίλια και ανακατεύετε πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύετε το μίγμα άλευρων, το αλεύρι αμυγδάλου (ή το άμυλο πατάτας), τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτετε το μίγμα των αβγών και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε στο μίγμα τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει μια ζύμη που να κολλάει αρκετά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και με βρεγμένα χέρια την πλάθετε σε 2 ομοιόμορφα μπαστούνια, δημιουργώντας μια καμπύλη από πάνω.
Ψήνετε για 20 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η ζύμη. Βγάζετε τα μπαστούνια από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140 βαθμούς. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τα μπαστούνια σε φέτες πάχους περίπου 1 - 1,5εκ. και τα βάζετε στον φούρνο για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα παξιμαδάκια τραγανά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη και το ξύσμα, ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά, να ενωθούν τα αρώματα. Στη συνέχεια προσθέτετε τα αβγά, το χυμό λεμονιού, το μέλι και τη βανίλια και ανακατεύετε πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 2

Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύετε το μίγμα άλευρων, το αλεύρι αμυγδάλου (ή το άμυλο πατάτας), τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτετε το μίγμα των αβγών και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Ρίχνετε στο μίγμα τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει μια ζύμη που να κολλάει αρκετά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και με βρεγμένα χέρια την πλάθετε σε 2 ομοιόμορφα μπαστούνια, δημιουργώντας μια καμπύλη από πάνω.

Βήμα 5

Ψήνετε για 20 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η ζύμη. Βγάζετε τα μπαστούνια από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.

Βήμα 6

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140 βαθμούς. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τα μπαστούνια σε φέτες πάχους περίπου 1 - 1,5εκ. και τα βάζετε στον φούρνο για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα παξιμαδάκια τραγανά.