VAKiaros glyko psygeiou
clock icon
30'

Γλυκό ψυγείου με φρούτα του δάσους

Υλικά

    Για τη κρέμα και τη βάση

  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, σπασμένα
  • 225 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
  • 240 ml γάλα για το μούλιασμα των μπισκότων
  • Για το ζελέ φρούτων του δάσους

  • 6 φύλλα ζελατίνης μικρό μέγεθος
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 120 ml νερό
  • 500 γρ. φρούτα του δάσους κατεψυγμένα

Το γλυκό της μαμάς σε εκδοχή Λάμπρου Βακιάρου. Ελαφριά κρέμα με μασκαρπόνε και ένα ζελέ από φρούτα του δάσους που γλείφεις και το κουτάλι. Σε πυρέξ φυσικά!

Για το ζελέ φρούτων του δάσους: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και δίνουμε μια βράση σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 6-8 λεπτά.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε ελαφρώς τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να το κάνουμε σε 2 δόσεις στο μούλτι αλλά με προσοχή για να μην καούμε. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης που έχουμε στύψει καλά και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Στο κάδο του μίξερ ή σε μπολ με μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα λεμονιού για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να έχει αρχίσει να πήζει αλλά όχι υπερβολικά. Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Βουτάμε τα μισά μπισκότα σε λίγο γάλα και τα στρώνουμε σε ένα μεσαίο πυρέξ. Απλώνουμε τη μισή κρέμα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (2η στρώση μπισκότων που έχουμε μουλιάσει στο γάλα με την υπόλοιπη κρέμα). Αν χρειαστεί σπάμε τα μπισκότα σε μικρότερα κομμάτια για να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται. Μόλις τα μούρα κρυώσουν αρκετά καλύπτουμε με προσοχή όλη την κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το ζελέ φρούτων του δάσους: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και δίνουμε μια βράση σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 6-8 λεπτά.

Βήμα 2

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε ελαφρώς τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να το κάνουμε σε 2 δόσεις στο μούλτι αλλά με προσοχή για να μην καούμε. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης που έχουμε στύψει καλά και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Βήμα 3

Στο κάδο του μίξερ ή σε μπολ με μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα λεμονιού για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να έχει αρχίσει να πήζει αλλά όχι υπερβολικά. Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Βουτάμε τα μισά μπισκότα σε λίγο γάλα και τα στρώνουμε σε ένα μεσαίο πυρέξ. Απλώνουμε τη μισή κρέμα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (2η στρώση μπισκότων που έχουμε μουλιάσει στο γάλα με την υπόλοιπη κρέμα). Αν χρειαστεί σπάμε τα μπισκότα σε μικρότερα κομμάτια για να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται. Μόλις τα μούρα κρυώσουν αρκετά καλύπτουμε με προσοχή όλη την κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.