Traxanas me kotopoulo mikri

clock icon
1:30'

Γλυκός τραχανάς με κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο, σε μερίδες
  • 1 καρότο, ολόκληρο
  • 1 κρεμμύδι, ολόκληρο
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 200 γρ. γλυκό τραχανά
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το πιο μαμαδίστικο φαγητό μαγειρεύεται στη Θεσσαλονίκη με τον περίφημο γλυκό τραχανά από τη Χαλκιδική. Ντοματένιος ή λεμονάτος, ο τραχανάς με κοτόπουλο δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό τραπέζι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με το καρότο και το ολόκληρο κρεμμύδι μαζί με 1.200 ml νερό για 1 ώρα. Σουρώνουμε το κοτόπουλο κρατώντας τον ζωμό ζεστό.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τον πελτέ, τις μερίδες του κοτόπουλου και τον τραχανά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να χυλώσει ο τραχανάς. Σερβίρουμε σε πιάτα με τριμμένη φέτα πασπαλίζοντας με επιπλέον πάπρικα αν θέλουμε.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με το καρότο και το ολόκληρο κρεμμύδι μαζί με 1.200 ml νερό για 1 ώρα. Σουρώνουμε το κοτόπουλο κρατώντας τον ζωμό ζεστό.

Βήμα 2

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τον πελτέ, τις μερίδες του κοτόπουλου και τον τραχανά.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τον ζωμό, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να χυλώσει ο τραχανάς. Σερβίρουμε σε πιάτα με τριμμένη φέτα πασπαλίζοντας με επιπλέον πάπρικα αν θέλουμε.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook