anoigma–kastano-rizi-me-granberriess
clock icon
55'

Γλυκόξινο καστανό ρύζι με cranberries και καρύδια

Υλικά

  • 300γρ. καστανό ρύζι βρασμένο
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 100γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 250γρ. λάχανο λεπτοκομμένο
  • 100γρ. καρότο χοντροτριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3-4 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 3 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινο μήλο, σε κυβάκια
  • 50γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 50γρ. cranberries
  • μαύρο σουσάμι για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αντί για cranberries μπορείτε να βάλετε σταφίδες, όπως επίσης αντί για καστανό ρύζι μπορείτε να βάλετε άγριο ρύζι ή οποιοδήποτε ρύζι της αρεσκείας σας. Τα λαχανικά δεν θέλουν πολύ χρόνο, πρέπει να κρατάνε.

Μια καταπληκτική γαρνιτούρα για τα γιορτινά ψητά και όχι μόνο: ρύζι με πολλά αρώματα και γεύσεις σε μια πιρουνιά.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το λάχανο, το καρότο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν κι αυτά. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνετε με το μηλόξιδο, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη ρίγανη, το μήλο, τα καρύδια, τα cranberries, το ρύζι, ανακατεύετε και σερβίρετε πασπαλίζοντας με μαύρο σουσάμι.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το λάχανο, το καρότο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν κι αυτά. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνετε με το μηλόξιδο, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Βήμα 2

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη ρίγανη, το μήλο, τα καρύδια, τα cranberries, το ρύζι, ανακατεύετε και σερβίρετε πασπαλίζοντας με μαύρο σουσάμι.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή