tyropswmo anoigma
clock icon
60'

H συνταγή για το τέλειο τυρόψωμο

Υλικά

  • [Για τη ζύμη}
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κούπα ε.π. ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει
  • Για τη γέμιση

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. φέτα αλμυρή, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια
  • 2 κουτ. σούπας δενδρολίβανο, αποξηραμένο
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • δενδρολίβανο
  • χονδρό αλάτι

Ένα διαφορετικό ψωμί που τρώγεται σαν σνακ αφού φτιάχνεται με τυρί, ελιές και δενδρολίβανο.

Σοτάρουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι με λίγο λάδι και αλάτι μέχρι να μαραθεί. Διαλύουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό με τα δάχτυλά μας, μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλισμένο, το ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που κολλά λίγο στα δάχτυλα.Την κάνουμε μπάλα και τη σκεπάζουμε. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1,5 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, από πάνω τη φέτα, το ανθότυρο, τις ελιές, τα δενδρολίβανο
, το κλείνουμε και το ζυμώνουμε 2-3 φορές για 5΄ με τις γροθιές μας. Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, βάζουμε τη ζύμη και την πιέζουμε να καλύψει τη φόρμα.

Περιχύνουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε χοντρό αλάτι και αρωματικά, πιέζουμε να μπουν λίγο μέσα, ραντίζουμε νερό, σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε στον φούρνο, μέχρι να φουσκώσει ξανά, για περίπου 40΄. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε στους 180°C για 40΄-50΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Styling: Έλενα Jeffrey- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι με λίγο λάδι και αλάτι μέχρι να μαραθεί. Διαλύουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό με τα δάχτυλά μας, μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλισμένο, το ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που κολλά λίγο στα δάχτυλα.Την κάνουμε μπάλα και τη σκεπάζουμε. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1,5 ώρα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, από πάνω τη φέτα, το ανθότυρο, τις ελιές, τα δενδρολίβανο
, το κλείνουμε και το ζυμώνουμε 2-3 φορές για 5΄ με τις γροθιές μας. Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, βάζουμε τη ζύμη και την πιέζουμε να καλύψει τη φόρμα.

Βήμα 4

Περιχύνουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε χοντρό αλάτι και αρωματικά, πιέζουμε να μπουν λίγο μέσα, ραντίζουμε νερό, σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε στον φούρνο, μέχρι να φουσκώσει ξανά, για περίπου 40΄. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε στους 180°C για 40΄-50΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Styling: Έλενα Jeffrey- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M