Classic Homemade Peanut Butter Cookies on a White Saucer
clock icon
50'

Η απόλυτη συνταγή για κλασικά μπισκότα βουτύρου

Υλικά

  • 2 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό, συν 1 μεγάλο κρόκο αυγού για το γυάλισμα
  • 1 κουτ. γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Αυτά τα μπισκότα μπορεί να φαίνονται απλά, αλλά είναι επικίνδυνα εθιστικά. Είναι η παρέα σε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και στρώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλας σε ένα ταψί. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους χτυπάμε το αλεύρι και το αλάτι.

Χρησιμοποιώντας ένα άλλο μπολ με ένα άλλο μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα  αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας -αν το χρησιμοποιήσουμε -και χτυπάμε μέχρι έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Προσθέτουμε  σταδιακά το μείγμα του αλευριού και μόλις δημιουργηθεί η ζύμη μας, τη χωρίζουμε στη μέση.

Σε ένα άλλο μικρό μπολ, χτυπάμε τον κρόκο αυγού με δύο κουταλάκια του γλυκού νερό. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνουμε τη κάθε ζύμη, προσέχοντας να έχουν το ίδιο πάχος. Με το κουπάτ που έχουμε στην κουζίνα μας, σχηματίζουμε τα μπισκότα μας και τα βάζουμε τα μπισκότα στη λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι πιέζουμε την επιφάνεια των μπισκότων και στη συνέχεια, αλείφουμε τις κορυφές των μπισκότων με τους κρόκους. Ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να γίνονται χρυσαφένιες. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και στρώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλας σε ένα ταψί. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους χτυπάμε το αλεύρι και το αλάτι.

Βήμα 2

Χρησιμοποιώντας ένα άλλο μπολ με ένα άλλο μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα  αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας -αν το χρησιμοποιήσουμε -και χτυπάμε μέχρι έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Προσθέτουμε  σταδιακά το μείγμα του αλευριού και μόλις δημιουργηθεί η ζύμη μας, τη χωρίζουμε στη μέση.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μικρό μπολ, χτυπάμε τον κρόκο αυγού με δύο κουταλάκια του γλυκού νερό. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνουμε τη κάθε ζύμη, προσέχοντας να έχουν το ίδιο πάχος. Με το κουπάτ που έχουμε στην κουζίνα μας, σχηματίζουμε τα μπισκότα μας και τα βάζουμε τα μπισκότα στη λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι πιέζουμε την επιφάνεια των μπισκότων και στη συνέχεια, αλείφουμε τις κορυφές των μπισκότων με τους κρόκους. Ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να γίνονται χρυσαφένιες. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.