Quiche-Aginares-Sparagi_200410_0085
clock icon
0'

Η κις της Άνοιξης με τα υλικά της εποχής

Υλικά

    Για ένα ταψί τάρτας 30κ.

    Για τη ζύμη της τάρτας

  • 220 γρ. αλεύρι
  • 110 γρ. βούτυρο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι (1/8 κ.γ. )
  • 80 ml. κρύο νερό
  • Για τη φάρσα (γέμιση)

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 36%
  • 200 γρ. Cream Cheese
  • 4 αυγά
  • 2 κεφάλια αγκινάρας
  • 100 γρ. αρακά
  • 100 γρ. σπαράγγια
  • 25 γρ. φυστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια κις που γιορτάζει την άνοιξη με νόστιμα υλικά της εποχής όπως αγκινάρες, σπαράγγια και αρακά, μαζί με αρωματικά όπως δυόσμο, άνηθο, καυκαλήθρες και μυρώνια, και για ένα τραγανό τέλειωμα λίγο σπασμένο φιστίκι Αιγίνης. Χρησιμοποιείται τυρί κρέμας, ώστε να μη καπελωθεί η φρεσκάδα των υλικών από μια πιο έντονη γεύση.

Ετοιμάζετε τη ζύμη της τάρτας: Στο μίξερ, ρίχνετε το αλεύρι και στη συνέχεια το βούτυρο και το αλάτι. Το δουλεύετε για λιγότερο από 1 λεπτό, μέχρι να γίνει σαν τριφτή, χοντρή σκόνη. Τότε προσθέτετε σταδιακά το νερό, συνεχίζοντας να δουλεύετε το μίξερ και στο λεπτό θα δείτε κάποια στιγμή όλη τη ζύμη να γίνεται μια μάλα και ν’ αρχίζει να γυρίζει γύρω-γύρω. Εκεί το σταματάτε, βγάζετε την μπάλα , την πλάθετε ελαφρά με τα χέρια, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Ετοιμάζετε τις αγκινάρες: Καθαρίζετε τις αγκινάρες, κόβετε τα κεφάλια στη μέση και τα αφήνετε σε νερό με λεμόνι, να μην μαυρίσουν. Στη συνέχεια σε μικρό κατσαρολάκι τις βράζετε για 10’ να μαλακώσουν. Αφαιρείτε σε ένα μπολ.

Ετοιμάζετε τον αρακά: Βάζετε τον φρέσκο αρακά σε κατσαρολάκι να βράσει μέχρι να μαλακώσει περί τα 10’, ανάλογα και τον αρακά. Αφαιρείτε σε ένα μπολ.

 

Ετοιμάζετε κρεμμυδάκι και σπαράγγια: Σε τηγάνι, βάζετε λίγο λάδι σε ήπια ένταση και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν για 2 λεπτά μόνα τους.

Κόβετε τα σπαράγγια σε κομμάτια των 3-4 εκ. εκτός από 2-4 που κρατάτε ολόκληρα για τη διακόσμηση. Ανάλογα με τη διακόσμηση που θα σκεφτείτε, αποφασίζετε εντέλει πόσα θα κόψετε και πόσα θέλετε ολόκληρα. Ρίχνετε τα σπαράγγια να σοταριστούν ελαφρά για 3 λεπτά μαζί με τα κρεμμυδάκια. Αφαιρείτε τα σπαράγγια σε ένα μπολ και τα κρεμμυδάκια από κάτω, σε άλλο

 

Ετοιμάζετε και προψήνετε τη ζύμη: Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C πάνω-κάτω. Απλώνετε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας. Βγάζετε τη ζύμη απ’ το ψυγείο τη δουλεύετε λίγο με τα χέρια να μαλακώσει, απλώνετε λίγο αλεύρι πάνω στο πλάστη και αρχίζετε να πλάθετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κύκλο. Φέρνετε κοντά το ταψί της κις.

Πιάνετε την άκρη του κύκλου με τον πλάστη και τυλίγετε τη ζύμη χαλαρά γύρω του ώστε να τη μεταφέρετε στο ταψί της κις και να την ξεδιπλώσετε πάνω του. Τοποθετείτε τη ζύμη σωστά στο ταψί, κόβετε τις άκρες που περισσεύουν και στη συνέχεια με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε όλη τη κάτω επιφάνεια για να μη φουσκώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε πάνω στο πάτο της κις μια λαδόκολλα και πάνω της απλώνετε κάποια βαριά αντικείμενα, είτε τις ειδικές κεραμικές μπαλίτσες που βάλαμε εμείς, είτε φασόλια, είτε κέρματα που έχετε πλύνει πριν, ώστε να κρατήσετε με το βάρος τους τον πάτο της ζύμης επίπεδο, στο πρώτο ψήσιμο.

Βάζετε τη βάση της κις στον προθερμασμένο φούρνο 180°C πάνω-κάτω, για 15’ να προψηθεί.

Ολοκληρώνετε το ψήσιμο της ζύμης: Βγάζετε τη βάση της κις με το που ολοκληρώνονται τα 15’ και αφαιρείτε τα καυτά αντικείμενα που βάλατε για βάρος με πολύ προσοχή και στη συνέχεια αφαιρείτε τη λαδόκολλα. Χτυπάτε το ένα απ’ τ΄ αυγά που έχετε σε ένα μπολ και με πινέλο καλύπτετε πλήρως την επιφάνεια της ζύμης. Θα την βάλετε πάλι στον φούρνο για άλλα 15’ στους φούρνο 180°C πάνω-κάτω για να γυαλίσει και έτσι να μην απορροφήσει υγρά στη τελική φάση που θα έχει τη φάρσα από πάνω. Μ’ αυτά τον τρόπο διασφαλίζετε ότι η ζύμη θα μείνει τραγανή.

Ετοιμάζετε τη φάρσα: Ρίχνετε το κριμ τσιζ σε ένα μπολ και προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια τ’ ανακατεύετε με το σύρμα ώστε να γίνουν μια ενιαία κρεμώδης ουσία. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, χτυπάτε τα υπόλοιπα αυγά σε ένα μπολ και τα ενσωματώνετε στη κρεμώδη βάση, πάλι με το σύρμα.

Για να τελειώσει η φάρσα, ρίχνετε μέσα τα 4 αρωματικά φυτά , άνηθο, δυόσμο, καυκαλήθρες και μυρώνια και τ’ ανακατεύετε.

Συνθέτετε και ψήνετε την κις: Στον πάτο της κις απλώνετε τον αρακά και τα μισά σπαράγγια. Στη συνέχεια ρίχνετε την κρεμώδη φάρσα από πάνω. Τέλος προσθέτετε τις 4 μισές αγκινάρες.

Βάζετε το ταψί πάλι στο φούρνο για 25’ (180°C πάνω-κάτω).

 

Στα 25’ που έχει δέσει σε κάποιο βαθμό η φάρσα και άρα μπορεί πάνω της να σταθεί κάτι, ανοίγετε το φούρνο και χωρίς να βγάλετε το ταψί, (για να μην γίνει ατύχημα μια και η φάρσα δεν είναι ακόμη έτοιμη), προσθέτετε τα υπόλοιπα σπαράγγια και το τριμμένο φυστίκι από πάνω. Την ξαναβάζετε για ψήσιμο για άλλα 15’-17’ ή όσα χρειάζονται για να δέσει η φάρσα πλήρως (ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι ελαφρά διαφορετικός στο δικό σας φούρνο).

Βγάζετε την έτοιμη κις και την αφήνετε για 45’ να δέσει πλήρως, ώστε να μπορεί να κοπεί και να φαγωθεί.

Σερβίρισμα: Είναι καλύτερα να ετοιμάστε την κις κάποιες ώρες πριν και αφού κόψετε τα κομμάτια όταν κρυώσει να την ξαναζεστάνετε ήπια στο φούρνο πριν την σερβίρετε στο τραπέζι. Είναι ένα ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα δείπνο ή για ελαφρύ γεύμα. Πάντως τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη της τάρτας: Στο μίξερ, ρίχνετε το αλεύρι και στη συνέχεια το βούτυρο και το αλάτι. Το δουλεύετε για λιγότερο από 1 λεπτό, μέχρι να γίνει σαν τριφτή, χοντρή σκόνη. Τότε προσθέτετε σταδιακά το νερό, συνεχίζοντας να δουλεύετε το μίξερ και στο λεπτό θα δείτε κάποια στιγμή όλη τη ζύμη να γίνεται μια μάλα και ν’ αρχίζει να γυρίζει γύρω-γύρω. Εκεί το σταματάτε, βγάζετε την μπάλα , την πλάθετε ελαφρά με τα χέρια, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τις αγκινάρες: Καθαρίζετε τις αγκινάρες, κόβετε τα κεφάλια στη μέση και τα αφήνετε σε νερό με λεμόνι, να μην μαυρίσουν. Στη συνέχεια σε μικρό κατσαρολάκι τις βράζετε για 10’ να μαλακώσουν. Αφαιρείτε σε ένα μπολ.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τον αρακά: Βάζετε τον φρέσκο αρακά σε κατσαρολάκι να βράσει μέχρι να μαλακώσει περί τα 10’, ανάλογα και τον αρακά. Αφαιρείτε σε ένα μπολ.

 

Βήμα 4

Ετοιμάζετε κρεμμυδάκι και σπαράγγια: Σε τηγάνι, βάζετε λίγο λάδι σε ήπια ένταση και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν για 2 λεπτά μόνα τους.

Κόβετε τα σπαράγγια σε κομμάτια των 3-4 εκ. εκτός από 2-4 που κρατάτε ολόκληρα για τη διακόσμηση. Ανάλογα με τη διακόσμηση που θα σκεφτείτε, αποφασίζετε εντέλει πόσα θα κόψετε και πόσα θέλετε ολόκληρα. Ρίχνετε τα σπαράγγια να σοταριστούν ελαφρά για 3 λεπτά μαζί με τα κρεμμυδάκια. Αφαιρείτε τα σπαράγγια σε ένα μπολ και τα κρεμμυδάκια από κάτω, σε άλλο

 

Βήμα 5

Ετοιμάζετε και προψήνετε τη ζύμη: Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C πάνω-κάτω. Απλώνετε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας. Βγάζετε τη ζύμη απ’ το ψυγείο τη δουλεύετε λίγο με τα χέρια να μαλακώσει, απλώνετε λίγο αλεύρι πάνω στο πλάστη και αρχίζετε να πλάθετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κύκλο. Φέρνετε κοντά το ταψί της κις.

Βήμα 6

Πιάνετε την άκρη του κύκλου με τον πλάστη και τυλίγετε τη ζύμη χαλαρά γύρω του ώστε να τη μεταφέρετε στο ταψί της κις και να την ξεδιπλώσετε πάνω του. Τοποθετείτε τη ζύμη σωστά στο ταψί, κόβετε τις άκρες που περισσεύουν και στη συνέχεια με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε όλη τη κάτω επιφάνεια για να μη φουσκώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε πάνω στο πάτο της κις μια λαδόκολλα και πάνω της απλώνετε κάποια βαριά αντικείμενα, είτε τις ειδικές κεραμικές μπαλίτσες που βάλαμε εμείς, είτε φασόλια, είτε κέρματα που έχετε πλύνει πριν, ώστε να κρατήσετε με το βάρος τους τον πάτο της ζύμης επίπεδο, στο πρώτο ψήσιμο.

Βάζετε τη βάση της κις στον προθερμασμένο φούρνο 180°C πάνω-κάτω, για 15’ να προψηθεί.

Βήμα 7

Ολοκληρώνετε το ψήσιμο της ζύμης: Βγάζετε τη βάση της κις με το που ολοκληρώνονται τα 15’ και αφαιρείτε τα καυτά αντικείμενα που βάλατε για βάρος με πολύ προσοχή και στη συνέχεια αφαιρείτε τη λαδόκολλα. Χτυπάτε το ένα απ’ τ΄ αυγά που έχετε σε ένα μπολ και με πινέλο καλύπτετε πλήρως την επιφάνεια της ζύμης. Θα την βάλετε πάλι στον φούρνο για άλλα 15’ στους φούρνο 180°C πάνω-κάτω για να γυαλίσει και έτσι να μην απορροφήσει υγρά στη τελική φάση που θα έχει τη φάρσα από πάνω. Μ’ αυτά τον τρόπο διασφαλίζετε ότι η ζύμη θα μείνει τραγανή.

Βήμα 8

Ετοιμάζετε τη φάρσα: Ρίχνετε το κριμ τσιζ σε ένα μπολ και προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια τ’ ανακατεύετε με το σύρμα ώστε να γίνουν μια ενιαία κρεμώδης ουσία. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, χτυπάτε τα υπόλοιπα αυγά σε ένα μπολ και τα ενσωματώνετε στη κρεμώδη βάση, πάλι με το σύρμα.

Για να τελειώσει η φάρσα, ρίχνετε μέσα τα 4 αρωματικά φυτά , άνηθο, δυόσμο, καυκαλήθρες και μυρώνια και τ’ ανακατεύετε.

Βήμα 9

Συνθέτετε και ψήνετε την κις: Στον πάτο της κις απλώνετε τον αρακά και τα μισά σπαράγγια. Στη συνέχεια ρίχνετε την κρεμώδη φάρσα από πάνω. Τέλος προσθέτετε τις 4 μισές αγκινάρες.

Βάζετε το ταψί πάλι στο φούρνο για 25’ (180°C πάνω-κάτω).

 

Βήμα 10

Στα 25’ που έχει δέσει σε κάποιο βαθμό η φάρσα και άρα μπορεί πάνω της να σταθεί κάτι, ανοίγετε το φούρνο και χωρίς να βγάλετε το ταψί, (για να μην γίνει ατύχημα μια και η φάρσα δεν είναι ακόμη έτοιμη), προσθέτετε τα υπόλοιπα σπαράγγια και το τριμμένο φυστίκι από πάνω. Την ξαναβάζετε για ψήσιμο για άλλα 15’-17’ ή όσα χρειάζονται για να δέσει η φάρσα πλήρως (ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι ελαφρά διαφορετικός στο δικό σας φούρνο).

Βγάζετε την έτοιμη κις και την αφήνετε για 45’ να δέσει πλήρως, ώστε να μπορεί να κοπεί και να φαγωθεί.

Βήμα 11

Σερβίρισμα: Είναι καλύτερα να ετοιμάστε την κις κάποιες ώρες πριν και αφού κόψετε τα κομμάτια όταν κρυώσει να την ξαναζεστάνετε ήπια στο φούρνο πριν την σερβίρετε στο τραπέζι. Είναι ένα ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα δείπνο ή για ελαφρύ γεύμα. Πάντως τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου.