kremmydosoupa mikri
clock icon
60'

Η συνταγή για την κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα

Υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κιλό κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 50 ml λευκό ξίδι βαλσαμικό
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου σπιτικό ή ψυγείου
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα

  • 4 φέτες ψωμί χωριάτικο
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 120 γρ έμμενταλ, τριμμένο
  • 120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση

Ο καιρός είναι κατάλληλος για σούπες. Σας έχουμε τη συνταγή από ένα κλασικό και νόστιμο πιάτο με άρωμα Γαλλίας: την κρεμμυδόσουπα.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και έπειτα τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε ανακατεύοντάς τα συχνά. Μόλις τα κρεμμύδια χάσουν τα υγρά τους και μαλακώσουν αρκετά (σε περίπου 20΄), δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε τη δάφνη. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα για περίπου 30΄. Δοκιμάζουμε, αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι και πιπέρι. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα με μια φέτα ψημένου ψωμιού σε κάθε πιάτο.
Γαρνίρισμα: Με ένα πινέλο αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες ώστε να αφήσει το άρωμά του. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Tις βγάζουμε από τον φούρνο και τις καλύπτουμε με τα τυριά. Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε μαζί με τη σούπα.
Φωτογραφία: Ant Duncan, Mike English, Kitsh Kirham, Gareth Morgans, Vinny Whiteman

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και έπειτα τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε ανακατεύοντάς τα συχνά. Μόλις τα κρεμμύδια χάσουν τα υγρά τους και μαλακώσουν αρκετά (σε περίπου 20΄), δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε τη δάφνη. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα για περίπου 30΄. Δοκιμάζουμε, αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι και πιπέρι. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα με μια φέτα ψημένου ψωμιού σε κάθε πιάτο.

Βήμα 3

Γαρνίρισμα: Με ένα πινέλο αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες ώστε να αφήσει το άρωμά του. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Tις βγάζουμε από τον φούρνο και τις καλύπτουμε με τα τυριά. Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε μαζί με τη σούπα.

Φωτογραφία: Ant Duncan, Mike English, Kitsh Kirham, Gareth Morgans, Vinny Whiteman