zamponotyropita mikri
clock icon
1:10'

Ζαμπονοτυρόπιτα με αρωματική σάλτσα ντομάτας

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
  • 100-120 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 250 ml χυμό τομάτας
  • 80 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 10-12 λεπτές μεγάλες φέτες καπνιστό ζαμπόν
  • 200 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
  • 4-5 κλωναράκια θυμάρι
  • 1 κρόκο αυγού + 15 ml νερό χτυπημένα μαζί
  • αλάτι, πιπέρι

Πίτα σαν πίτσα! Ναι, όλη η νοστιμιά της πίτσας σε ζαμπονοτυρόπιτα! Πάμε στοίχημα ότι θα γίνει η αγαπημένη των παιδιών;

Προθερμαίνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 2 κoυτ. σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά και προσέχουμε να μην μας μαυρίσει γιατί θα βγάλει πικρή γεύση. Προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά και στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το νερό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι αρχίζει να πήζει. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και την πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ ή πολτοποιητή χειρός. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός μεγάλου χαμηλού ταψιού. Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ώστε όταν τα βάλουμε στο ταψί να εξέχει περιμετρικά ένα δάχτυλο ζύμης. Διπλώνουμε τη σφολιάτα στη μέση (για να τη μεταφέρουμε) και βάζουμε στο ταψί.

Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας. Καλύπτουμε με τις φέτες του ζαμπόν, σάλτσα και τέλος, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και θυμάρι.

Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι της σφολιάτας που έχουμε ανοίξει με τον ίδιο τρόπο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Με την άκρη ενός πιρουνιού πιέζουμε περιμετρικά τη σφολιάτα (στο σημείο που διπλώσαμε) και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και ψηθεί καλά. Σερβίρουμε ζεστή.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 2 κoυτ. σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά και προσέχουμε να μην μας μαυρίσει γιατί θα βγάλει πικρή γεύση. Προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά και στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το νερό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι αρχίζει να πήζει. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και την πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ ή πολτοποιητή χειρός. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 2

Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός μεγάλου χαμηλού ταψιού. Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ώστε όταν τα βάλουμε στο ταψί να εξέχει περιμετρικά ένα δάχτυλο ζύμης. Διπλώνουμε τη σφολιάτα στη μέση (για να τη μεταφέρουμε) και βάζουμε στο ταψί.

Βήμα 3

Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας. Καλύπτουμε με τις φέτες του ζαμπόν, σάλτσα και τέλος, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και θυμάρι.

Βήμα 4

Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι της σφολιάτας που έχουμε ανοίξει με τον ίδιο τρόπο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Με την άκρη ενός πιρουνιού πιέζουμε περιμετρικά τη σφολιάτα (στο σημείο που διπλώσαμε) και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και ψηθεί καλά. Σερβίρουμε ζεστή.