jerky
clock icon
0'

Jerky το αμερικάνικο

Υλικά

  • 500γρ. ελιά μόσχου, σε φέτες 0,5-0,7εκ.
  • 100γρ. soy sauce
  • 100γρ. Worcestershire sauce
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους μαύρο πιπέρι χοντροσπασμένο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι

Tips

  • Σημειώνεται ότι ούτε οι Ινκας, ούτε οι καουμπόηδες είχαν soy sauce. Από τη άλλη, soy sauce είχε το Bak Kwa, το αντίστοιχο αποξηραμένο κρέας των Ασιατών από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Όταν έφτασαν λοιπόν και το Βak Kwa και η soy sauce στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι κουλτούρες «παντρεύτηκαν» και πλέον αυτή η ασιατική σάλτσα αποτελεί βασικό στοιχείο στις περισσότερες συνταγές για Jerky.
  • To Jerky κάνει εξαιρετικό σάντουιτς όχι μόνο από άποψη γεύσης, καθώς είναι καθαρή πρωτεΐνη και χορταίνει τον οργανισμό. Συνδυάστε το με αβοκάντο, γιαούρτι, ντομάτα και ελαιόλαδο (και λίγο φρέσκο κρεμμύδι) για ένα ολοκληρωμένο γεύμα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί.

Το όνομά του προέρχεται από το Ch’arki, που στη γλώσσα των Ίνκας σημαίνει «αποξηραμένο κρέας», και υπήρξε το αγαπημένο έδεσμα των καουμπόηδων λόγω της εύκολης μεταφοράς του.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και προσθέτετε το κρέας.
Στρώνετεε σε τάπερ εναλλάξ κρέας με μαρινάδα, μέχρι να καλυφθεί όλο το κρέας. Βάζετε στο ψυγείο για 3 έως 12 ώρες. Στη συνέχεια βγάζετε και στεγνώνετε τελείως το κρέας με χαρτί κουζίνας.
Μόλις είναι τελείως στεγνό το βάζετε στη σχάρα του φούρνου, στους 75οC στον αέρα, για 3 - 5 ώρες (γυρίζοντάς το ανά 1½ ώρα), ανάλογα με το πόσο στεγνό το θέλετε. Από τη στιγμή που θα αποκτήσει λαστιχωτή υφή μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας έως και 10 ημέρες. Αν το αφήσετε περισσότερο στον φούρνο και ξεραθεί αρκετά, μπορείτε να το αποθηκεύσετε ακόμα και μέσα σε ένα βάζο στο ντουλάπι.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και προσθέτετε το κρέας.

Βήμα 2

Στρώνετεε σε τάπερ εναλλάξ κρέας με μαρινάδα, μέχρι να καλυφθεί όλο το κρέας. Βάζετε στο ψυγείο για 3 έως 12 ώρες. Στη συνέχεια βγάζετε και στεγνώνετε τελείως το κρέας με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 3

Μόλις είναι τελείως στεγνό το βάζετε στη σχάρα του φούρνου, στους 75οC στον αέρα, για 3 - 5 ώρες (γυρίζοντάς το ανά 1½ ώρα), ανάλογα με το πόσο στεγνό το θέλετε. Από τη στιγμή που θα αποκτήσει λαστιχωτή υφή μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας έως και 10 ημέρες. Αν το αφήσετε περισσότερο στον φούρνο και ξεραθεί αρκετά, μπορείτε να το αποθηκεύσετε ακόμα και μέσα σε ένα βάζο στο ντουλάπι.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση