kouneli-me-krema-skordou-ANOIGMA-
clock icon
1:15'

Κουνέλι με κρέμα σκόρδου και λαδοτύρι Ζακύνθου

Υλικά

  • 1 κουνέλι, σε μερίδες
  • 50γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 70γρ. ελαιόλαδο
  • 110γρ. κρασί κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου*
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 γαρίφαλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, ψιλοτριμμένη
  • 200γρ. λαδοτύρι Ζακύνθου ώριμο, σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την κρέμα σκόρδου

  • ολόκληρα κεφάλια σκόρδου
  • ελαιόλαδο

Tips

  • Η κρέμα σκόρδου είναι ένας υπέροχος τρόπος να απολαύσετε τη γεύση και το άρωμα του σκόρδου χωρίς την αψάδα του. Ωστόσο, το ψήσιμο είναι αρκετά ενεργοβόρο αφού ο φούρνος καίει για 1 ώρα, οπότε ετοιμάστε το πακέτο με τα κεφάλια όταν πρόκειται να ψήσετε κάποιο φαγητό φούρνου ή πίτα που απαιτούν ανάλογη ώρα ψησίματος, ποτέ κάποιο γλυκό! Βάζετε το πακέτο σε μια άκρη της σχάρας και τα σκόρδα ψήνονται μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό. Κατόπιν, βάζετε την κρέμα σκόρδου σε γυάλινο βαζάκι, καλύπτετε με ελαιόλαδο, κλείνετε καλά με το καπάκι του και τη φυλάτε στο ψυγείο για 1 μήνα τουλάχιστον.

Μια ξεχωριστή συνταγή με κουνέλι και λαδοτύρι Ζακύνθου που θα σας αρέσει πολύ. Τη γευστική διαφορά κάνει η κρέμα σκόρδου που χρειάζεται λίγο χρόνο για να γίνει αλλά σας αποζημιώνει με την νοστιμιά που χαρίζει στο πιάτο.

Πλένετε το κουνέλι και το βάζετε σε λεκάνη με νερό και το ξίδι να το καλύπτει. Σκεπάζετε τη λεκάνη με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 7 με 8 ώρες.
Βγάζετε τα κομμάτια του κουνελιού από τη μαρινάτα και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τηγανίζετε το κουνέλι από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε την κρέμα σκόρδου και αφήνετε λίγο να μαγειρευτεί μαζί με το κουνέλι καθώς τηγανίζεται. Σβήνετε με το κρασί.
Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη ρίγανη και το λαδοτύρι και προσθέτετε νερό έτσι ώστε να το μισοκαλύπτει. Αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 40 με 45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι, να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να μείνει μόνο με τη σάλτσα. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τη ρίγανη και όσο λαδοτύρι θέλετε. Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή χυλοπίτες βραστές.
Για την κρέμα σκόρδου: Παίρνετε μερικά ολόκληρα κεφάλια σκόρδου (ώστε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα), τα βάζετε σε ένα μπολ με μπόλικο λάδι και τα ανακατεύετε καλά. Μετά, βάζετε τα κεφάλια και το λάδι σε ένα διπλό κομμάτι λαδόκολλας, τυλίγετε σφιχτά σε πακέτο και το ψήνετε για 1 ώρα στους 180οC. Στο διάστημα αυτό, η σκληρή και συμπαγής σάρκα του σκόρδου μαλακώνει τόσο ώστε γίνεται κρέμα, κλεισμένη στη φλούδα κάθε σκελίδας. Μόλις τα κεφάλια κρυώσουν και μπορείτε να τα πιάνετε, πιέζετε ελαφρά στην άκρη κάθε σκελίδας πάνω από ένα μπολάκι και η κρέμα αδειάζει.
Εναλλακτικά, βράζετε ολόκληρες σκελίδες (ή κεφάλια) σε νερό ή γάλα, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνετε τις σκελίδες να κρυώσουν και μετά πιέζετε ελαφρά την άκρη της κάθε σκελίδας βγάζοντας την κρέμα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε το κουνέλι και το βάζετε σε λεκάνη με νερό και το ξίδι να το καλύπτει. Σκεπάζετε τη λεκάνη με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 7 με 8 ώρες.

Βήμα 2

Βγάζετε τα κομμάτια του κουνελιού από τη μαρινάτα και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τηγανίζετε το κουνέλι από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε την κρέμα σκόρδου και αφήνετε λίγο να μαγειρευτεί μαζί με το κουνέλι καθώς τηγανίζεται. Σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 3

Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη ρίγανη και το λαδοτύρι και προσθέτετε νερό έτσι ώστε να το μισοκαλύπτει. Αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 40 με 45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι, να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να μείνει μόνο με τη σάλτσα. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τη ρίγανη και όσο λαδοτύρι θέλετε. Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή χυλοπίτες βραστές.

Βήμα 4

Για την κρέμα σκόρδου: Παίρνετε μερικά ολόκληρα κεφάλια σκόρδου (ώστε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα), τα βάζετε σε ένα μπολ με μπόλικο λάδι και τα ανακατεύετε καλά. Μετά, βάζετε τα κεφάλια και το λάδι σε ένα διπλό κομμάτι λαδόκολλας, τυλίγετε σφιχτά σε πακέτο και το ψήνετε για 1 ώρα στους 180οC. Στο διάστημα αυτό, η σκληρή και συμπαγής σάρκα του σκόρδου μαλακώνει τόσο ώστε γίνεται κρέμα, κλεισμένη στη φλούδα κάθε σκελίδας. Μόλις τα κεφάλια κρυώσουν και μπορείτε να τα πιάνετε, πιέζετε ελαφρά στην άκρη κάθε σκελίδας πάνω από ένα μπολάκι και η κρέμα αδειάζει.

Βήμα 5

Εναλλακτικά, βράζετε ολόκληρες σκελίδες (ή κεφάλια) σε νερό ή γάλα, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνετε τις σκελίδες να κρυώσουν και μετά πιέζετε ελαφρά την άκρη της κάθε σκελίδας βγάζοντας την κρέμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb