mikri-melitsanes-kolokithakia-tiganita
clock icon
60'

Kολοκυθάκια και μελιτζάνες σε ανάλαφρο κουρκούτι με ντιπ φέτας

Υλικά

  • 2 μεγάλα κολοκύθια, σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • 2  μελιτζάνες μέτριες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το κουρκούτι

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200ml ανθρακούχο νερό, παγωμένο
  • 100ml γάλα παγωμένο
  • 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ντιπ φέτας

  • 200γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 150γρ. τυρί κρέμα
  • 100γρ. γιαούρτι πρόβειο, παραδοσιακό
  • 8-10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα νόστιμο και εναλλακτικό μεζεδάκι με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και ντιπ φέτας, που θα κάνει ωραία παρέα στο ουζάκι σας.

Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το γάλα, το αβγό, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι. Δουλεύετε με το σύρμα και προσθέτετε σταδιακά το ανθρακούχο νερό ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις για να μη χαθεί το ανθρακικό. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά. Βάζετε αρκετό ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βουτάτε λίγες-λίγες τις φέτες κολοκυθιών στο κουρκούτι (κρατώντας τις φέτες για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα να στραγγίξουν λίγο) και τις ρίχνετε στο τηγάνι. Δεν γεμίζετε το τηγάνι για να έχουν χώρο να τηγανιστούν σωστά, αλλά και να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Τηγανίζετε για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί. Αφού τελειώσετε με τα κολοκυθάκια, συνεχίζετε με τις μελιτζάνες. Σερβίρετε τα λαχανικά αμέσως με το ντιπ φέτας.
Για το ντιπ φέτας: Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τη φέτα με το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και το γάλα. Προσθέτετε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζετε ο ντιπ σε μπολ, προσθέτετε τον δυόσμο και ανακατεύετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το γάλα, το αβγό, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι. Δουλεύετε με το σύρμα και προσθέτετε σταδιακά το ανθρακούχο νερό ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις για να μη χαθεί το ανθρακικό. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Βήμα 2

Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά. Βάζετε αρκετό ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βουτάτε λίγες-λίγες τις φέτες κολοκυθιών στο κουρκούτι (κρατώντας τις φέτες για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα να στραγγίξουν λίγο) και τις ρίχνετε στο τηγάνι. Δεν γεμίζετε το τηγάνι για να έχουν χώρο να τηγανιστούν σωστά, αλλά και να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.

Βήμα 3

Τηγανίζετε για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί. Αφού τελειώσετε με τα κολοκυθάκια, συνεχίζετε με τις μελιτζάνες. Σερβίρετε τα λαχανικά αμέσως με το ντιπ φέτας.

Βήμα 4

Για το ντιπ φέτας: Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τη φέτα με το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και το γάλα. Προσθέτετε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζετε ο ντιπ σε μπολ, προσθέτετε τον δυόσμο και ανακατεύετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση