KALAMARAKIA

clock icon
60'

Καλαμαράκια φούρνου με πουρέ αρακά

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • λίγο θυμάρι
  • Για τον πουρέ

  • 1 κιλό αρακά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φινόκιο σε χοντρά κομμάτια
  • 5 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα καλαμαράκια μαρινάρονται σε λεμόνι, θυμάρι καυτερή πιπερίτσα και ελαιόλαδο, ψήνονται στο φούρνο και κάνουν ένα ωραίο ανοιξιάτικο πιάτο σερβιρισμένα με πουρέ αρακά.

Βράζετε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, τον στραγγίζετε σε σουρωτήρι (κρατώντας λίγο από το νερό του) και τον περνάτε κάτω από κρύο νερό για να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μαζί με το φινόκιο για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το βρασμένο αρακά και τον σοτάρετε κι αυτόν ελαφρά. Προσθέτετε τον άνηθο ή το μάραθο και το δυόσμο και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.
Πολτοποιείτε τον αρακά στο μπλέντερ, σε δυο τρεις δόσεις, βοηθώντας τη διαδικασία με λίγο από το νερό του βρασίματος που κρατήσατε. Δοκιμάζετε τη γεύση και διορθώνετε με ανάλογο αλατοπίπερο. Τον διατηρείτε στην άκρη ζεστό.
Καθαρίζετε τα καλαμαράκια και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με την καυτερή πιπερίτσα, το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο. Αφήνετε να μαριναριστούν και στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ στους 220°C.
Απλώνετε τα καλαμαράκια σε ταψί και τα ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου στο γκριλ στη μεσαία σκάλα του φούρνου, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα. Προσοχή, δεν πρέπει να τα παραψήσετε γιατί θα σκληρύνουν.
Σερβίρετε τα ψητά καλαμαράκια σε πιάτα συνοδεύοντας την κάθε μερίδα με πουρέ αρακά, περιχύνοντας με λίγο λαδολέμονο και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, τον στραγγίζετε σε σουρωτήρι (κρατώντας λίγο από το νερό του) και τον περνάτε κάτω από κρύο νερό για να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μαζί με το φινόκιο για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το βρασμένο αρακά και τον σοτάρετε κι αυτόν ελαφρά. Προσθέτετε τον άνηθο ή το μάραθο και το δυόσμο και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 3

Πολτοποιείτε τον αρακά στο μπλέντερ, σε δυο τρεις δόσεις, βοηθώντας τη διαδικασία με λίγο από το νερό του βρασίματος που κρατήσατε. Δοκιμάζετε τη γεύση και διορθώνετε με ανάλογο αλατοπίπερο. Τον διατηρείτε στην άκρη ζεστό.

Βήμα 4

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με την καυτερή πιπερίτσα, το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο. Αφήνετε να μαριναριστούν και στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ στους 220°C.

Βήμα 5

Απλώνετε τα καλαμαράκια σε ταψί και τα ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου στο γκριλ στη μεσαία σκάλα του φούρνου, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα. Προσοχή, δεν πρέπει να τα παραψήσετε γιατί θα σκληρύνουν.

Βήμα 6

Σερβίρετε τα ψητά καλαμαράκια σε πιάτα συνοδεύοντας την κάθε μερίδα με πουρέ αρακά, περιχύνοντας με λίγο λαδολέμονο και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb