xtapodosalata
clock icon
60'

Καλοκαιρινή χταποδοσαλάτα

Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό
  • 6 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικό
  • ½ φλιτζάνι ζωμό από το χταπόδι
  • ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας, βρασμένα
  • ½ φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 10-12 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα θαλασσινό μεζεδάκι με χταπόδι και λαχανικά, μας ετοιμάζει ο Λάμπρος Βακιάρος, για να συνοδεύουμε το ούζο ή το τσίπουρο το καλοκαίρι.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την κουκούλα του χταποδιού, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζετε καλά. Κόβετε και αφαιρείτε το «δόντι», το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένετε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνετε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. Χωρίζετε τα πλοκάμια.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα εκτός εστίας βάζετε όλο το χταπόδι, χωρίς καθόλου νερό, την κλείνετε και μαγειρεύετε για 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Σε αυτό το διάστημα το χταπόδι βγάζει τα υγρά του, γι αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό.
Μόλις το χταπόδι έχει μαλακώσει το βγάζετε από την κατσαρόλα μαζί με το ζωμό του και κρατάτε περίπου ½ φλιτζάνι από αυτόν.
Βάζετε στην κατσαρόλα την κρέμα από το βαλσμαμικό, το ζωμό που κρατήσατε από το χταπόδι και τον ζωμό λαχανικών. Ανακατεύετε και στη συνέχεια επαναφέρετε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να γλασάρει και αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Μόλις πέσει η θερμοκρασία του χταποδιού το ψιλοκόβετε, το βάζετε ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε, προσθέτετε αρκετό ελαιόλαδο και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την κουκούλα του χταποδιού, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζετε καλά. Κόβετε και αφαιρείτε το «δόντι», το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένετε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνετε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. Χωρίζετε τα πλοκάμια.

Βήμα 2

Σε μια μέτρια κατσαρόλα εκτός εστίας βάζετε όλο το χταπόδι, χωρίς καθόλου νερό, την κλείνετε και μαγειρεύετε για 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Σε αυτό το διάστημα το χταπόδι βγάζει τα υγρά του, γι αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό.

Βήμα 3

Μόλις το χταπόδι έχει μαλακώσει το βγάζετε από την κατσαρόλα μαζί με το ζωμό του και κρατάτε περίπου ½ φλιτζάνι από αυτόν.

Βήμα 4

Βάζετε στην κατσαρόλα την κρέμα από το βαλσμαμικό, το ζωμό που κρατήσατε από το χταπόδι και τον ζωμό λαχανικών. Ανακατεύετε και στη συνέχεια επαναφέρετε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να γλασάρει και αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Μόλις πέσει η θερμοκρασία του χταποδιού το ψιλοκόβετε, το βάζετε ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε, προσθέτετε αρκετό ελαιόλαδο και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.