kapamas christougenniatikos171835studiopaterakis.com – Αντίγραφο
clock icon
2:15'

Καπαμάς χριστουγεννιάτικος

Υλικά

  • 1½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι (νεφραμιά ή σπάλα), σε μερίδες
  • αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 6 κρεμμύδια μέτρια, σε χοντρές φέτες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Παραδοσιακά, σε μερικές περιοχές της χώρας μας, ο καπαμάς ήταν φαγητό του Δωδεκαημέρου. Ψηνόταν στις ξυλόσομπες σε πολύ χαμηλή φωτιά και για αρκετές ώρες μέσα σε ευρύχωρες σκεπασμένες κατσαρόλες σφραγισμένες με ζυμάρι. Άλλοτε γίνεται με αρνάκι ή κατσικάκι με ντομάτα και μπαχαρικά, ο λεγόμενος Μοραΐτικος, κι άλλοτε με χορταρικά αβγολέμονο, σαν φρικασέ, ο λεγόμενος Λεβαντίνικος.

Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο «καπαμάκ» που σημαίνει «σκεπάζω» και που αναφέρεται τελικά στον τρόπο παρασκευής του φαγητού. Καπαμά γίνονται τελικά όλα σχεδόν τα κρέατα και τα πουλερικά, αλλά και μερικά ψαρικά ή λαχανικά.

Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κρέατος και τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε το λάδι μαζί με το βούτυρο και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλα και το διαλυμένο πελτέ.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσει το κρέας. Πασπαλίζετε την πάπρικα και δοκιμάζετε το αλάτι.

Ρίχνετε και τις σταφίδες και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα.

Σερβίρετε με πατάτες πουρέ ή πιλάφι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κρέατος και τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε το λάδι μαζί με το βούτυρο και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλα και το διαλυμένο πελτέ.

Βήμα 3

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσει το κρέας. Πασπαλίζετε την πάπρικα και δοκιμάζετε το αλάτι.

Βήμα 4

Ρίχνετε και τις σταφίδες και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα.

Βήμα 5

Σερβίρετε με πατάτες πουρέ ή πιλάφι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή