Pudding #1
clock icon
15'

Καραμέλα, η βασική συνταγή

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 κουταλιές νερό κρύο
  • μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού ή άσπρο ξίδι

Για την κρέμα καραμελέ, για αμύγδαλα και φιστίκια καραμελέ, για φρέσκα φρούτα βουτηγμένα σε καραμέλα και άλλες διακοσμήσεις.

Σε βαρύ τηγάνι ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βράζετε χωρίς να ανακατέψετε καθόλου. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να αλλάζει χρώμα, κουνάτε ελαφρά και κυκλικά το τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας.
Όταν η καραμέλα πάρει το χρώμα του μελιού, σβήνετε τη φωτιά και βυθίζετε το τηγάνι σε παγωμένο νερό, για να σταματήσετε το βρασμό της καραμέλας.
Για την κρέμα καραμελέ: ρίχνετε την καραμέλα στη φόρμα ή τα φορμάκια και την κουνάτε κυκλικά, ώστε να καλύψει πάτο και τοιχώματα.
Για να καραμελώσετε ξηρούς καρπούς: αφήνετε την καραμέλα πιο ξανθιά. Ρίχνετε ασπρισμένα αμύγδαλα, φουντούκια ή φιστίκια ανάλατα μέσα στην καραμέλα, ανακατεύετε και ρίχνετε το μίγμα πάνω σε λαδόκολλα ή βουτυρωμένο μάρμαρο. Το απλώνετε με ένα κουτάλι. Όταν η καραμέλα παγώσει και στερεοποιηθεί, ξεκολλάτε τους καρπούς από τη λαδόκολλα.
Για να καραμελώσετε φρούτα: βουτάτε φράουλες, σταφύλια, ροδέλες μπανάνας, κύβους ανανά, κεράσια ή άλλα φρούτα σε ανοιχτόχρωμη καραμέλα. Μόλις καλυφθούν, τα βάζετε αμέσως πάνω σε λαδόκολλα, μέχρι να στερεοποιηθεί η καραμέλα.
Για καραμελένιες διακοσμήσεις: σχεδιάζετε διάφορα σχήματα με ένα κουτάλι γεμάτο καραμέλα κατευθείαν πάνω σε λαδόκολλα. Μόλις η καραμέλα στερεοποιηθεί, την ξεκολλάτε με προσοχή και γαρνίρετε τα γλυκά σας. Ή ρίχνετε την καραμέλα σε λαδόκολλα ή μαρμάρινη βουτυρωμένη επιφάνεια. Όταν στερεοποιηθεί, τη θρυμματίζετε και πασπαλίζετε παγωτά, τούρτες και άλλα κρεμώδη γλυκά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαρύ τηγάνι ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βράζετε χωρίς να ανακατέψετε καθόλου. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να αλλάζει χρώμα, κουνάτε ελαφρά και κυκλικά το τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας.

Βήμα 2

Όταν η καραμέλα πάρει το χρώμα του μελιού, σβήνετε τη φωτιά και βυθίζετε το τηγάνι σε παγωμένο νερό, για να σταματήσετε το βρασμό της καραμέλας.

Βήμα 3

Για την κρέμα καραμελέ: ρίχνετε την καραμέλα στη φόρμα ή τα φορμάκια και την κουνάτε κυκλικά, ώστε να καλύψει πάτο και τοιχώματα.

Βήμα 4

Για να καραμελώσετε ξηρούς καρπούς: αφήνετε την καραμέλα πιο ξανθιά. Ρίχνετε ασπρισμένα αμύγδαλα, φουντούκια ή φιστίκια ανάλατα μέσα στην καραμέλα, ανακατεύετε και ρίχνετε το μίγμα πάνω σε λαδόκολλα ή βουτυρωμένο μάρμαρο. Το απλώνετε με ένα κουτάλι. Όταν η καραμέλα παγώσει και στερεοποιηθεί, ξεκολλάτε τους καρπούς από τη λαδόκολλα.

Βήμα 5

Για να καραμελώσετε φρούτα: βουτάτε φράουλες, σταφύλια, ροδέλες μπανάνας, κύβους ανανά, κεράσια ή άλλα φρούτα σε ανοιχτόχρωμη καραμέλα. Μόλις καλυφθούν, τα βάζετε αμέσως πάνω σε λαδόκολλα, μέχρι να στερεοποιηθεί η καραμέλα.

Βήμα 6

Για καραμελένιες διακοσμήσεις: σχεδιάζετε διάφορα σχήματα με ένα κουτάλι γεμάτο καραμέλα κατευθείαν πάνω σε λαδόκολλα. Μόλις η καραμέλα στερεοποιηθεί, την ξεκολλάτε με προσοχή και γαρνίρετε τα γλυκά σας. Ή ρίχνετε την καραμέλα σε λαδόκολλα ή μαρμάρινη βουτυρωμένη επιφάνεια. Όταν στερεοποιηθεί, τη θρυμματίζετε και πασπαλίζετε παγωτά, τούρτες και άλλα κρεμώδη γλυκά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb