olive-psihouli-christmas-163054

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

clock icon
1:10'

Καρυδόπιτα με κρέμα από τη Θεσσαλία

Υλικά

  • 9 αβγά
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 9 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκομμένα
  • 9 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κουτ. γλυκού κοφτές Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • Για την κρέμα

  • 200ml κρύο φρέσκο γάλα
  • 1 φάκελο Garni ΓΙΩΤΗΣ με γεύση βανίλια
  • Για το γαρνίρισμα

  • αμύγδαλο χοντροτριμμένο και καβουρδισμένο
  • κανέλα

Η δημοφιλής θεσσαλική «σπάτουλα» δίνει παραδοσιακό αέρα στο γιορτινό τραπέζι. Μια διαφορετική καρυδόπιτα, φτιαγμένη με μεράκι και με τα αγαπημένα μας προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ.

Βράζετε τα υλικά του σιροπιού για 10 λεπτά, αφότου πάρουν την πρώτη βράση. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μπολ, χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη με τον αβγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τη φρυγανιά, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, το πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη βανίλια και ανακατεύετε. Με απαλές κινήσεις ενώνετε τη μαρέγκα στο μίγμα.
Βάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνετε για 45 λεπτά. Μόλις ψηθεί, αφήνετε την καρυδόπιτα να κρυώσει και σιροπιάζετε με το ζεστό σιρόπι.
Για την κρέμα: Βάζετε στο μπολ του μίξερ το γάλα και προσθέτετε το περιεχόμενο ενός φακέλου Garni Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ με γεύση βανίλια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Χτυπάτε το μίγμα στο μίξερ για περίπου 5 λεπτά μέχρι να «στέκεται».
Ξεφορμάρετε το γλυκό, το βάζετε σε πιατέλα και το καλύπτετε με την κρέμα. Αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει. Προαιρετικά πασπαλίζετε με καβουρδισμένο, χοντροτριμμένο αμύγδαλο και κανέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα υλικά του σιροπιού για 10 λεπτά, αφότου πάρουν την πρώτη βράση. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C.

Βήμα 2

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μπολ, χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη με τον αβγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τη φρυγανιά, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, το πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη βανίλια και ανακατεύετε. Με απαλές κινήσεις ενώνετε τη μαρέγκα στο μίγμα.

Βήμα 3

Βάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνετε για 45 λεπτά. Μόλις ψηθεί, αφήνετε την καρυδόπιτα να κρυώσει και σιροπιάζετε με το ζεστό σιρόπι.

Βήμα 4

Για την κρέμα: Βάζετε στο μπολ του μίξερ το γάλα και προσθέτετε το περιεχόμενο ενός φακέλου Garni Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ με γεύση βανίλια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Χτυπάτε το μίγμα στο μίξερ για περίπου 5 λεπτά μέχρι να «στέκεται».

Βήμα 5

Ξεφορμάρετε το γλυκό, το βάζετε σε πιατέλα και το καλύπτετε με την κρέμα. Αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει. Προαιρετικά πασπαλίζετε με καβουρδισμένο, χοντροτριμμένο αμύγδαλο και κανέλα.