karidopita-nistisimi
clock icon
1:30'

Καρυδωτό με σάλτσα σοκολάτας

Υλικά

  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300γρ. μέλι
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 400γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 5 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 1 πακέτο κακάο (128γρ.)
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 βανίλια

Ένα εξαιρετικά νόστιμο νηστίσιμο γλυκό, τόσο πλούσιο που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι δεν έχει καθόλου λάδι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λιώνετε το μέλι μέσα στον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε και το νερό και ανακατεύετε. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ.
Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κανελογαρίφαλο και το αλάτι. Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα καρύδια. Προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα του αλευριού και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένας μέτριος αραιός χυλός.
Τρίβετε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού με λίγα σπασμένα καρύδια μέχρι να λαδωθεί με το λάδι που βγάζουν τα καρύδια. Πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Ή χρησιμοποιείτε αντικολλητικό ταψί.
Στρώνετε τον χυλό ομοιόμορφα και ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί με ένα μυτερό μαχαίρι. Θα είναι λίγο υγρό αλλά δεν πρέπει να μείνει η ζύμη πάνω στο μαχαίρι. Αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: Βάζετε όλα τα υλικά σε μέτρια κατσαρόλα, τα ανακατεύετε συνέχεια και σιγοβράζετε για 5 λεπτά. Αφήνετε να βράσει ακόμα μέχρι να «δέσει» (για 7-8 λεπτά περίπου) και αφήνετε να κρυώσει.
Περιχύνετε το καρυδωτό με τη μισή σάλτσα και σερβίρετε την υπόλοιπη σε μπολ. Αφήνετε το γλυκό να απορροφήσει τη σάλτσα για 1 ώρα περίπου και το κόβετε σε κομμάτια. Σερβίρετε σε μερίδες και συνοδεύετε με την υπόλοιπη σάλτσα σοκολάτας.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λιώνετε το μέλι μέσα στον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε και το νερό και ανακατεύετε. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κανελογαρίφαλο και το αλάτι. Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα καρύδια. Προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα του αλευριού και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένας μέτριος αραιός χυλός.

Βήμα 3

Τρίβετε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού με λίγα σπασμένα καρύδια μέχρι να λαδωθεί με το λάδι που βγάζουν τα καρύδια. Πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Ή χρησιμοποιείτε αντικολλητικό ταψί.

Βήμα 4

Στρώνετε τον χυλό ομοιόμορφα και ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί με ένα μυτερό μαχαίρι. Θα είναι λίγο υγρό αλλά δεν πρέπει να μείνει η ζύμη πάνω στο μαχαίρι. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: Βάζετε όλα τα υλικά σε μέτρια κατσαρόλα, τα ανακατεύετε συνέχεια και σιγοβράζετε για 5 λεπτά. Αφήνετε να βράσει ακόμα μέχρι να «δέσει» (για 7-8 λεπτά περίπου) και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 6

Περιχύνετε το καρυδωτό με τη μισή σάλτσα και σερβίρετε την υπόλοιπη σε μπολ. Αφήνετε το γλυκό να απορροφήσει τη σάλτσα για 1 ώρα περίπου και το κόβετε σε κομμάτια. Σερβίρετε σε μερίδες και συνοδεύετε με την υπόλοιπη σάλτσα σοκολάτας.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κάτη