kebap-IMG_0061
clock icon
50'

Κεμπάπ πολίτικο από κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά κοτόπουλου Νιτσιάκος, από μπούτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • ¼ ματσάκι ρίγανη φρέσκια (τα φυλλαράκια)
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 100γρ. ψίχουλα ψωμιού μπαγιάτικου
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού σουμάκ
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 20ml ξίδι από ρόδι (ή 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο μαζί με 1 κουτ. σούπας πετιμέζι)
  • 100ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού σουμάκ
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • γιαούρτι στραγγιστό
  • κυπριακές πίτες ή αραβικές ψημένες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η νοστιμιά αυτών των ζουμερών κεμπάπ που φτιάχνετε με κιμά κοτόπουλου Νιτσιάκος, είναι το κάτι άλλο. Δοκιμάστε τα με την παρέα σε κυριακάτικο BBQ ή σαββατιάτικες μαζώξεις.

Ανακατεύετε το κρεμμύδι με το σουμάκ, το μαϊντανό, το λεμόνι και αλατοπιπερώνετε.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για το κεμπάπ και ζυμώνετε για 2-3 λεπτά. Τα τοποθετείτε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου έτσι ώστε να βγουν τα αρώματά τους.
Πλάθετε τα κεμπάπ πάνω σε μεταλλικές πλατιές σούβλες και τα ψήνετε ιδανικά στα κάρβουνα. Αν δεν έχετε κάρβουνα, μπορείτε να τα ψήσετε στο γκριλ του φούρνου αφού τον προθερμάνετε πρώτα πολύ καλά. Αν δεν έχετε ούτε μεταλλικές σούβλες, πλάθετε τα κεμπάπ σε σουτζουκάκια, τα αλείφετε με ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι.
Σερβίρετε τα κεμπάπ αμέσως όσο είναι ακόμη ζεστά, μαζί με όλα τα υλικά της συνοδείας.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε το κρεμμύδι με το σουμάκ, το μαϊντανό, το λεμόνι και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για το κεμπάπ και ζυμώνετε για 2-3 λεπτά. Τα τοποθετείτε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου έτσι ώστε να βγουν τα αρώματά τους.

Βήμα 3

Πλάθετε τα κεμπάπ πάνω σε μεταλλικές πλατιές σούβλες και τα ψήνετε ιδανικά στα κάρβουνα. Αν δεν έχετε κάρβουνα, μπορείτε να τα ψήσετε στο γκριλ του φούρνου αφού τον προθερμάνετε πρώτα πολύ καλά. Αν δεν έχετε ούτε μεταλλικές σούβλες, πλάθετε τα κεμπάπ σε σουτζουκάκια, τα αλείφετε με ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι.

Βήμα 4

Σερβίρετε τα κεμπάπ αμέσως όσο είναι ακόμη ζεστά, μαζί με όλα τα υλικά της συνοδείας.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή