Keftedakia-(9)

clock icon
1:30'

Κεφτεδάκια με πατάτες και πελτέ στον φούρνο

Υλικά

    Για τον κιμά

  • 100γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 350γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 100γρ. κεφαλοτύρι
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • ¼ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες 40 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Χρησιμοποιήστε και ανάμικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό, αν θέλετε.

Ένα φαγητό που θυμίζει τα ανέμελα καλοκαίρια μας μετά τη θάλασσα… Στο τραπέζι μάς περίμενε ψωμί αλειμμένο με σπιτικό πελτέ ενώ κατέφταναν πιάτα γεμάτα κεφτεδάκια και πατάτες που έλιωναν στο στόμα!

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC, στον αέρα. Για τον κιμά: Βάζετε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσει για 10 λεπτά και το στύβετε καλά. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί με το στυμμένο ψωμί και ζυμώνετε με τα χέρια για 5 λεπτά. Πλάθετε ομοιόμορφα κεφτεδάκια και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα.
Για τις πατάτες: Ρίχνετε τις πατάτες σε ένα ταψί, τις αλατοπιπερώνετε, τις ραντίζετε με το μισό ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε με τα χέρια. Τις ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Προσθέτετε τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο, μεταφέρετε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα επάνω από τις πατάτες και ψήνετε για επιπλέον 40 λεπτά στους 180οC.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC, στον αέρα. Για τον κιμά: Βάζετε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσει για 10 λεπτά και το στύβετε καλά. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί με το στυμμένο ψωμί και ζυμώνετε με τα χέρια για 5 λεπτά. Πλάθετε ομοιόμορφα κεφτεδάκια και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα.

Βήμα 2

Για τις πατάτες: Ρίχνετε τις πατάτες σε ένα ταψί, τις αλατοπιπερώνετε, τις ραντίζετε με το μισό ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε με τα χέρια. Τις ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Προσθέτετε τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 4

Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο, μεταφέρετε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα επάνω από τις πατάτες και ψήνετε για επιπλέον 40 λεπτά στους 180οC.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook