Keftedes Mitilinis (2)

ΚΙΜΑΔΕΣ

clock icon
1:5'

Κεφτέδες Μυτιλήνης και πιλάφι με γιαούρτι και δυόσμο

Υλικά

  • 150γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 50ml ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο αποξηραμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το ρύζι

  • 400γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορείτε να ψήσετε τους κεφτέδες στον φούρνο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Στη Μυτιλήνη ζυμώνουν τους κεφτέδες με ούζο και είναι αρωματικοί, αφράτοι και πεντανόστιμοι. Εμείς τους σερβίρουμε εδώ με δροσερό πιλάφι με γιαούρτι και γίνονται ένα χορταστικό γεύμα!

Σε ένα μπολ ρίχνετε την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού και τη μουλιάζετε καλά σε νερό. Τη στύβετε με τα χέρια σας καλά να φύγει το περιττό νερό και τη ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες.
Ζυμώνετε για 5 λεπτά με τα χέρια, κατόπιν καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθετε κεφτέδες σε μπαλίτσες όσο γίνεται ίδιου μεγέθους. Μόλις κάψει το λάδι τούς τηγανίζετε σε δόσεις. Αν χρειαστεί, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά.
Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάτε σε ένα μεγάλο πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τηγανίσετε όλους τους κεφτέδες. Τους διατηρείτε ζεστούς.
Στο μεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε το ρύζι. Το σουρώνετε και το αφήνετε να στραγγίξει. Το ρίχνετε σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το δυόσμο και μπόλικο πιπέρι. Σερβίρετε τους κεφτέδες ζεστούς συνοδεύοντας με το αρωματικό πιλάφι.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ρίχνετε την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού και τη μουλιάζετε καλά σε νερό. Τη στύβετε με τα χέρια σας καλά να φύγει το περιττό νερό και τη ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες.

Βήμα 2

Ζυμώνετε για 5 λεπτά με τα χέρια, κατόπιν καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Βήμα 3

Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθετε κεφτέδες σε μπαλίτσες όσο γίνεται ίδιου μεγέθους. Μόλις κάψει το λάδι τούς τηγανίζετε σε δόσεις. Αν χρειαστεί, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά.

Βήμα 4

Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάτε σε ένα μεγάλο πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τηγανίσετε όλους τους κεφτέδες. Τους διατηρείτε ζεστούς.

Βήμα 5

Στο μεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε το ρύζι. Το σουρώνετε και το αφήνετε να στραγγίξει. Το ρίχνετε σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το δυόσμο και μπόλικο πιπέρι. Σερβίρετε τους κεφτέδες ζεστούς συνοδεύοντας με το αρωματικό πιλάφι.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook