banana toffee sticky pudding
clock icon
1:10'

Μπανανόψωμο με σοκολάτα και σος καραμέλας

Υλικά

  • 150 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένους
  • 100 γρ. αλατισμένο Βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο, και επιπλέον για το ταψί
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 ώριμες μπανάνες, ξεφλουδισμένες
  • 3 αυγά, εκτός ψυγείου
  • 2 βανιλίνες
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 ml Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 50 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • παγωτό βανίλια για σερβίρισμα

Ετοιμάζουμε ένα εύκολο κέικ-πουτίγκα με χουρμάδες, μπανάνες και καρύδια με προϊόντα άριστης ποιότητας από την Arla και τη Lurpak. Νόστιμο και υγιεινό, ιδανικό για απογευματινό σνακ. Σερβιρισμένο με παγωτό βανίλια γίνεται ιδανικό επιδόρπιο για ένα οικογενειακό τραπέζι.

Ρίχνουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ και προσθέτουμε από πάνω 150 ml βραστό νερό. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε να μουλιάσουν για 30΄. Μόλις κρυώσουν, πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Χτυπάμε με αυγοδάρτη το Βούτυρο Lurpak και 100 γρ. ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να ασπρίσει και να αφρατέψει. Πολτοποιούμε 2 από τις μπανάνες σε ξεχωριστό μπολ και χτυπάμε με αυγοδάρτη μαζί με τα αυγά και τις βανιλίνες. Προσθέτουμε το μείγμα μπανάνας στο Βούτυρο Lurpak και τη ζάχαρη, ρίχνουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε καλά μέχρι να γίνει ένα ωραίο παχύρρευστο κουρκούτι.

Ζεσταίνουμε την Arla Κρέμα Γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι με την υπόλοιπη ζάχαρη και 200 ml νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε τη ζύμη στο πυρίμαχο σκεύος με τους πολτοποιημένους χουρμάδες. Κόβουμε την τελευταία μπανάνα μας στη μέση και τη βάζουμε πάνω από τη ζύμη μας. Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε για 35´-40΄. Αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί για 10΄ πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε με παγωτό.

Φωτογραφία: James Lee

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ και προσθέτουμε από πάνω 150 ml βραστό νερό. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε να μουλιάσουν για 30΄. Μόλις κρυώσουν, πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Βήμα 2

Χτυπάμε με αυγοδάρτη το Βούτυρο Lurpak και 100 γρ. ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να ασπρίσει και να αφρατέψει. Πολτοποιούμε 2 από τις μπανάνες σε ξεχωριστό μπολ και χτυπάμε με αυγοδάρτη μαζί με τα αυγά και τις βανιλίνες. Προσθέτουμε το μείγμα μπανάνας στο Βούτυρο Lurpak και τη ζάχαρη, ρίχνουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε καλά μέχρι να γίνει ένα ωραίο παχύρρευστο κουρκούτι.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε την Arla Κρέμα Γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι με την υπόλοιπη ζάχαρη και 200 ml νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε τη ζύμη στο πυρίμαχο σκεύος με τους πολτοποιημένους χουρμάδες. Κόβουμε την τελευταία μπανάνα μας στη μέση και τη βάζουμε πάνω από τη ζύμη μας. Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε για 35´-40΄. Αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί για 10΄ πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε με παγωτό.

Φωτογραφία: James Lee