kekakia-ntomatas

ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ

clock icon
50'

Κεκάκια με φρέσκια και λιαστή ντομάτα και μους φέτας

Υλικά

  • 3 αβγά
  • 130γρ. ελαιόλαδο
  • 125γρ. γαλοτύρι ΡΟΥΣΣΑΣ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 200γρ. φλιτζάνι αλεύρι
  • 2 ντομάτες μέτριες, πολτοποιημένες στο μπλέντερ (1 φλιτζάνι)
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα ΡΟΥΣΣΑΣ
  • 250γρ. ανθότυρο ΡΟΥΣΣΑΣ λιωμένο με πιρούνι ή μυζήθρα
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • μερικά ντοματίνια για το σερβίρισμα
  • Για τη μους φέτας

  • 250γρ. Φέτα Π.Ο.Π. ΡΟΥΣΣΑΣ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο βασιλικό

Υγιεινό και χορταστικό δεκατιανό ή απογευματινό με Φέτα Π.Ο.Π. ΡΟΥΣΣΑΣ και λιαστή ντομάτα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα. Ζεσταίνετε μία κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει διάφανο. Στο τέλος το ανακατεύετε με την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και το ξερό θυμάρι.
Χτυπάτε ελαφρά σε μπολ με αβγοδάρτη τα αβγά με το υπόλοιπο λάδι και το γαλοτύρι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, την κέτσαπ και την πολτοποιημένη ντομάτα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα.
Τέλος, προσθέτετε την τριμμένη γραβιέρα, το λιωμένο ανθότυρο, τα κρεμμύδια με τη λιαστή ντομάτα, το φρέσκο θυμάρι, την πάπρικα και ανακατεύετε καλά.
Κόβετε δώδεκα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας, τα βρέχετε, τα τσαλακώνετε και ντύνετε με αυτά τις δώδεκα υποδοχές ενός ταψιού για muffins. Μοιράζετε το μίγμα μέσα στις υποδοχές.
Ψήνετε τα κεκάκια για 35 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ετοιμάζετε τη μους: χτυπάτε στο multi όλα τα υλικά της μους μαζί. Βάζετε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
Ξεφορμάρετε τα κεκάκια μαζί με το χαρτί σε πιατέλα, δένετε το χαρτί με σπάγκο ή κορδέλα της επιλογής σας και τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα γαρνίροντας με μια ροζέτα από μους φέτας κι από μισό ντοματίνι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα. Ζεσταίνετε μία κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει διάφανο. Στο τέλος το ανακατεύετε με την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και το ξερό θυμάρι.

Βήμα 2

Χτυπάτε ελαφρά σε μπολ με αβγοδάρτη τα αβγά με το υπόλοιπο λάδι και το γαλοτύρι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, την κέτσαπ και την πολτοποιημένη ντομάτα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα.

Βήμα 3

Τέλος, προσθέτετε την τριμμένη γραβιέρα, το λιωμένο ανθότυρο, τα κρεμμύδια με τη λιαστή ντομάτα, το φρέσκο θυμάρι, την πάπρικα και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Κόβετε δώδεκα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας, τα βρέχετε, τα τσαλακώνετε και ντύνετε με αυτά τις δώδεκα υποδοχές ενός ταψιού για muffins. Μοιράζετε το μίγμα μέσα στις υποδοχές.

Βήμα 5

Ψήνετε τα κεκάκια για 35 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Βήμα 6

Ετοιμάζετε τη μους: χτυπάτε στο multi όλα τα υλικά της μους μαζί. Βάζετε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Βήμα 7

Ξεφορμάρετε τα κεκάκια μαζί με το χαρτί σε πιατέλα, δένετε το χαρτί με σπάγκο ή κορδέλα της επιλογής σας και τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα γαρνίροντας με μια ροζέτα από μους φέτας κι από μισό ντοματίνι.