OliveMagazine

Κιουνεφέ (αλα MasterChef)

Κιουνεφέ (αλα MasterChef)

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το κιουνεφέ

  • 250 γρ. φύλλο κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 + 50 γρ. φρέσκο βούτυρο, μισό αγελαδινό, μισό αιγοπρόβειο
  • 3,5 γρ. μελάσα
  • 125 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
  • 125 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα
  • Για το γαρνίρισμα

  • τριμμένα φιστίκια
  • παγωτό καϊμάκι
  • Για το σιρόπι

  • 300 γρ. νερό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμόνι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για το σιρόπι: Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.

Για το κιουνεφέ: Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο και τα λιώνουμε. Με τα δάκτυλά μας ανοίγουμε πολύ καλά το κανταΐφι. Το απλώνουμε σε μία επιφάνεια κοπής και με ένα μαχαίρι το ψιλοκόβουμε ελαφρά. Στη συνέχεια το μαζεύουμε σε ένα ‘βουναλάκι’, περιχύνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε να πάει παντού.

Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. βούτυρο και τη μελάσα και ανακατεύουμε. Απλώνουμε σε ένα τηγάνι διαμέτρου 24 ή 26εκ. τη μισή ποσότητα του βουτύρου και στη συνέχεια απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το βουτυρωμένο κανταΐφι και το πατάμε πολύ καλά στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη φρέσκια μοτσαρέλα την οποία σπάμε σε μικρά κομματάκια με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας 2 δάκτυλα απόσταση περιμετρικά. Προσθέτουμε και την τριμμένη μοτσαρέλα και πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. Απλώνουμε το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι πάνω από τα τυριά και πατάμε καλά.

Μεταφέρουμε το τηγάνι στην εστία σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (4-5) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 7 – 9 λεπτά. Με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ανασηκώνουμε από τα πλάγια για να σιγουρευτούμε ότι η κάτω επιφάνεια του φύλλου έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τοποθετούμε ένα πιάτο που να εφάπτεται μέσα στο τηγάνι και το αναποδογυρίζουμε όπως θα κάναμε σε μια ομελέτα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (25 γρ.) και επαναφέρουμε το κιουνεφέ στο τηγάνι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 7 – 9 λεπτά, μέχρι να έχει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε αμέσως το κρύο σιρόπι για να το σιροπιάσουμε.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο