kis-loren
clock icon
1:35'

Κις λορέν με ξερά σύκα και γραβιέρα

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 275 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 ml παγωμένο νερό
  • 1 κρόκο αυγού
  • Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. καπνιστό ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια
  • 350 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 ml γάλα
  • 6 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα dijon
  • 2 αυγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Επιπλέον, θα χρειαστούμε

  • 1 ασπράδι
  • 3 ξερά σύκα, κομμένα σε φέτες

Η κις λορέν πάντα φέρνει χαρά στο τραπέζι, αφού είναι μία από τις πιο αγαπημένες τάρτες. Σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη εκδοχή θα απολαύσουμε τον λαχταριστό συνδυασμό με τα ξερά σύκα!

Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό, τον κρόκο, ζυμώνουμε για 2΄, τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση: Στο τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα και το ζαμπόν με το ελαιόλαδο για 2΄, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε στο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.

Τάρτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Κόβουμε από τη ζύμη τα 3/4 και ανοίγουμε το μεγάλο με πλάστη τόσο ώστε να καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας μέτριας ταρτιέρας περίπου 24 εκ. Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι. Την υπόλοιπη ζύμη την πλάθουμε σε 3 κορδόνια τα οποία πλέκουμε μεταξύ τους και τα ακουμπάμε επάνω στο τελείωμα της ζύμης που έχουμε τοποθετήσει στην ταρτιέρα, πιέζοντας καλά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Γεμίζουμε την τάρτα με χοντρά όσπρια και ψήνουμε για 15΄ στους 175οC.

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, αφαιρούμε τα όσπρια, ρίχνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε τα σύκα σε φέτες σε όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄ και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς προτού σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό, τον κρόκο, ζυμώνουμε για 2΄, τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Βήμα 3

Γέμιση: Στο τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα και το ζαμπόν με το ελαιόλαδο για 2΄, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε στο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 4

Τάρτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Κόβουμε από τη ζύμη τα 3/4 και ανοίγουμε το μεγάλο με πλάστη τόσο ώστε να καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας μέτριας ταρτιέρας περίπου 24 εκ. Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι. Την υπόλοιπη ζύμη την πλάθουμε σε 3 κορδόνια τα οποία πλέκουμε μεταξύ τους και τα ακουμπάμε επάνω στο τελείωμα της ζύμης που έχουμε τοποθετήσει στην ταρτιέρα, πιέζοντας καλά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Γεμίζουμε την τάρτα με χοντρά όσπρια και ψήνουμε για 15΄ στους 175οC.

Βήμα 5

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, αφαιρούμε τα όσπρια, ρίχνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε τα σύκα σε φέτες σε όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄ και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς προτού σερβίρουμε.