sokolatina_Parliaros
clock icon
40'

Κλασική σοκολατίνα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

  • Μερίδες: 12
  • Για το παντεσπάνι

  • 5 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. κακάο
  • Για το σιρόπι

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
  • 30 γρ. κονιάκ
  • Για την κρέμα

  • 400 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό

Αφράτη, ντελικάτη, με ανάλαφρο παντεσπάνι. Η πλούσια μους στο κέντρο αφήνει μια φινετσάτη επίγευση κονιάκ, από το σιρόπι με το οποίο έχει ποτιστεί ελαφρά! Αξία παραδοσιακή και ανεπανάληπτη.

Παντεσπάνι: Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30΄. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 2΄ (από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει). Στο τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ.

Κρέμα: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Μόλις πάρουν βράση, τα αδειάζουμε μέσα στη σοκολάτα η οποία πρέπει να είναι αρκετά ζεστή. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αμέσως προσθέτουμε λίγη-λίγη την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.

Συναρμολόγηση: Κόβουμε οριζόντια το παντεσπάνι σε δύο δίσκους. Τοποθετούμε το ένα μέσα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24εκ., το ραντίζουμε με το σιρόπι και απλώνουμε τη μισή κρέμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Ξεφορμάρουμε και προαιρετικά γαρνίρουμε με τρούφα σοκολάτας.

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Παντεσπάνι: Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30΄. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Βήμα 2

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 2΄ (από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει). Στο τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ.

Βήμα 3

Κρέμα: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Μόλις πάρουν βράση, τα αδειάζουμε μέσα στη σοκολάτα η οποία πρέπει να είναι αρκετά ζεστή. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αμέσως προσθέτουμε λίγη-λίγη την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.

Βήμα 4

Συναρμολόγηση: Κόβουμε οριζόντια το παντεσπάνι σε δύο δίσκους. Τοποθετούμε το ένα μέσα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24εκ., το ραντίζουμε με το σιρόπι και απλώνουμε τη μισή κρέμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Ξεφορμάρουμε και προαιρετικά γαρνίρουμε με τρούφα σοκολάτας.

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης