Keftedakia kotopoulou mikri
clock icon
45'

Κοκκινιστά κεφτεδάκια κοτόπουλου

Υλικά

    Για τους κεφτέδες

  • 800 γρ. κιμά κοτόπουλου (από μπούτι ή 50%-50%)
  • 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 45 γρ. φρυγανιά
  • 120 ml γάλα
  • 30 γρ. γλυκιά πάπρικα
  • 40 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. αλάτι
  • πιπέρι
  • σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • Για τη σάλτσα τομάτας

  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 ml χυμό τομάτας
  • 250 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξηρή
  • αλάτι, πιπέρι

Κεφτεδάκια κοτόπουλου με σάλτσα ντομάτας και σπυρωτό ρύζι από δίπλα! Τίποτα δεν θα μείνει από το υπέροχο φαγητό που φτιάχνει ο Λάμπρος Βακιάρος. Με τα παιδιά πρώτα στο τραπέζι!

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε στο μπολ τον κιμά, την πάπρικα, τον μαϊντανό, το αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά και στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ιδανικά αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Λαδώνουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες. Mεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (ο κιμάς μπορεί να φαίνεται αρκετά μαλακός αλλά έτσι πρέπει να είναι για να γίνουν αφράτα). Ψήνουμε στον φούρνο για 15-18 λεπτά.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για τη σάλτσα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε την τομάτα, τον ζωμό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο, τα βάζουμε απευθείας στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφτούν. Σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι και γαρνίρουμε με σχοινόπρασο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Προσθέτουμε στο μπολ τον κιμά, την πάπρικα, τον μαϊντανό, το αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά και στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ιδανικά αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη για 1 ώρα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Λαδώνουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες. Mεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (ο κιμάς μπορεί να φαίνεται αρκετά μαλακός αλλά έτσι πρέπει να είναι για να γίνουν αφράτα). Ψήνουμε στον φούρνο για 15-18 λεπτά.

Βήμα 4

Παράλληλα, ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για τη σάλτσα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε την τομάτα, τον ζωμό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.

Βήμα 5

Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο, τα βάζουμε απευθείας στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφτούν. Σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι και γαρνίρουμε με σχοινόπρασο.